Poruka HNB-a građanima: Ne vjerujte senzacionalizmu, ne povlačite novac iz banaka!

Foto: Nenad Dugi / Cropix

HRVATSKA narodna banka na svojim je internetskim stranicama objavila priopćenje u kojem uvjerava građane da su i manje banke sigurne, odnosno da nema potrebe da izvlače svoju ušteđevinu iz banaka.

Nema nikakvih razloga da klijenti pojedinih banaka, povodeći se za pojedinim "dobronamjernim savjetima" ili pod utjecajem neutemeljenog senzacionalizma, razmišljaju o povlačenju svojih sredstava, poručuje HNB uz dodatak: "Time mogu naštetiti ponajviše sebi samima, a uz zaoštravanje situacije u bankama iz kojih bi se povukli, osobito ako su u pitanju veći deponenti u vlasništvu države, posljedično prouzročiti i štetu u širim razmjerima".

Banke su sigurne

"Od početka izbijanja međunarodne financijske krize HNB je dodatno pojačao nadzor banaka i poduzeo niz mjera da bi se održavala dobra likvidnost i sačuvala stabilnost bankovnog sustava u našoj zemlji. U okviru toga, s osobitom pozornošću prati se i održavanje propisane stope adekvatnosti kapitala od najmanje 12 posto, što podrazumijeva da banke u svakom trenutku imaju razinu jamstvenog kapitala dostatnu za uredno izmirivanje svih njihovih obveza", poručuju iz HNB-a.

Referirajući se na nedavnu izjavu Davora Holjevca, viceguvernera HNB-a, koji nakon propasti Credo banke kazao da su još četiri banke pod pojačanim nadzorom, iz HNB-a tvrde da se takav nadzor provodi čim se uoči da se neka od njih približava propisanoj stopi i pravodobno ih se upozorava na poduzimanje mjera kojima će osigurati stabilno daljnje poslovanje.

Credo banka je poseban slučaj

"Zahvaljujući takvom pristupu, prosječna stopa adekvatnosti kapitala banaka u Hrvatskoj iznosila je krajem rujna ove godine čak 19,27 posto, što je, recimo i to, više nego dvostruko od propisane minimalne stope adekvatnosti kapitala u zemljama Europske unije", kažu iz HNB-a, te tvrde da je to dokaz da je i u kriznom okružju očuvana stabilnost bankovnog sustava u Hrvatskoj.

"Credo banka je poseban slučaj izvan usporedbe sa stanjem u drugim bankama uključujući i one manje. Pritom ističemo da je HNB spreman, kao i do sada, podržati potrebnom likvidnošću svaku banku koja posluje u skladu sa zakonskim propisima, te čija uprava i nadzorni odbor na odgovarajući način vode brigu o zdravom i stabilnom daljnjem poslovanju", stoji u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara