Poruka iz Bruxellesa: "Želite u EU? Obračunajte se sa svojim ratnim zločincima!"

Poruka iz Bruxellesa: "Želite u EU? Obračunajte se sa svojim ratnim zločincima!"

Foto: Damjan Tadić / Cropix

"HRVATSKA mora nastaviti s reformama. Posebno u ključnim područjima pravosuđa, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala - ali i procesuiranja ratnih zločina". Nedvosmislena je to poruka koju su šefovi Europske unije iz Bruxellesa uputili vladi Jadranke Kosor nakon jučerašnjeg zatvaranja dodatna dva poglavlja u pretpristupnim pregovorima.

Europi nije dugo trebalo da prepozna rađanje nacionalističkog ekstremizma u Hrvatskoj nakon presude Anti Gotovini i Mladenu Markaču u Haagu. Upozorenje službenom Zagrebu, koje prenosi agencija AFP, da "Hrvatska mora izgraditi uvjerljiv rezime na ovim područjima", posebno na području procesa protiv ratnih zločinaca, nedvojbena je poruka da EU neće tolerirati nikakvo ekstremno desničarenje ni govor mržnje kakvom smo svjedočili nakon presude.

Neki su "ugledni" analitičari proteklih dana zaključili kako bi bilo najbolje da nam EU progleda kroz prste i što brže privede pregovore kraju kako se hrvatski građani ne bi do kraja okrenuli euroskepticizmu. No, Europa je odlučila zauzeti sasvim drugačiji pristup: inzistiranje da se Hrvati napokon suoče sa zločinima koji su u Oluji počinjeni pod nazivnikom patriotizma i okrenu se budućnosti.

Josipović i Kosor u diplomatskoj ofenzivi na domaću javnost

"Diplomatska ofenziva" koju je prošli petak najavio državni vrh zbog toga i nije usmjerena prema vani, nego se fokusira na domaću javnost. Ivo Josipović i Jadranka Kosor sve su svoje napore zadnjih dana usmjerili u uvjeravanje građana da EU nema alternativu. Josipović je tako tumačio da Haški sud nije sud EU nego UN-a, čija je i Hrvatska članica, te da vlast s tim sudom mora surađivati. Kosorica je nakon zatvaranja Poglavlja 11 i 22 odmah sazvala konferenciju za novinare kako bi istaknula da ćemo "uskoro govoriti o zadnjim centimetrima u pregovorima s EU" i kako je ostvarenje tog cilja i dalje moguće prije kraja lipnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ali samo ukoliko se nacionalni zanos ublaži, a braniteljske udruge, Crkva i mediji shvate da raspirivanje najnižih strasti ne koristi nikome, a ponajmanje dvojici generala koji u Haagu čekaju ishod žalbenog procesa. Ulični prosvjedi, optuživanje bivšeg predsjednika za veleizdaju, prozivanje udruga koje se bave zaštitom ljudskih prava mogu samo naštetiti ugledu Hrvatske u međunarodnoj zajednici.

"Duhovi i dalje lutaju Balkanom"

Šteta je, dobrim dijelom, već počinjena. Dovoljno je samo osvrnuti se na izvještaje svjetskih medija o zbivanjima u Hrvatskoj. Agencija The Associated Press odmah nakon presude primijetila je rastuće nepovjerenje i odbojnost prema EU u Hrvatskoj. Kolumnist Washington Timesa Jeffrey T. Kuhner otišao je korak dalje pa je zaključio da je Balkan opet na rubu ratnih zbivanja.

Istina je vjerojatno negdje u sredini, u tekstu Dana Simpsona, analitičara Pittsburgh Post Gazette, koji je Hrvatsku posjetio u post-ratnim godinama i koji zaključuje da duhovi i dalje hodaju Balkanom. "Mnogo ih i dalje luta kroz BiH, Hrvatsku, Srbiju i Kosovo, duhovi ljudi koji su poginuli u nasilnom raspadu Jugoslavije. Većina njihovih ubojica nije i nikada neće biti kažnjena", napisao je Simpson koji tvrdi da zgroženost Hrvata presudom donekle razumije jer "generale smatraju svojom verzijom Georgea Washingtona", tvorca američke države.

"Čiste ruke" Amerikanaca


Simpson, bivši američki veleposlanik u Kongu, ali i posebni poslanik u BiH, podsjeća kako je Hrvatska za vrijeme Oluje imala i direktnu pomoć i podršku SAD-a. Nije se doduše, piše Simpson, američka vojska nikad izravno uključila u sukobe, već je tu ulogu, kao što često radi, namijenila privatnoj sigurnosnoj firmi Military Professional Resources, Inc. (MPRI). Bio je to način, piše Simpson, da Amerikanci ostanu čistih ruku u mogućim ratnim zločinima na hrvatskom teritoriju.

"Hrvatska, pod svojim predsjednikom Franjom Tuđmanom - koji ne bi bio ništa bolji od Slobodana Miloševića da su bili u suprotnim položajima - uskoro je ustanovljena kao nezavisna država koja je u potpunosti kontrolirala svoj teritorij, uključujući Krajinu. Je li to za Amerikance bio najbolji ishod, teško je reći. Da SAD nije SAD, bivši generali MPRI-a vjerojatno bi bili na suđenju zbog planiranja zločinačkog pothvata zajedno s hrvatskim generalima", zaključuje Simpson.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara