Poruka liječnika pacijentima: Otuširajte se prije pregleda

TUŠIRANJE prije liječničkog pregleda, savjet je koji bi pacijentima htio poručiti gotovo svaki drugi liječnik u Hrvatskoj, odnosno njih 48 posto, pokazao je rezultat ankete koju je proveo časopis Reader's Digest u suradnji s Agencijom za istraživanje javnog mišljenja "Medianom Fides".

Istraživanje je provedeno na 300 obiteljskih liječnika, koji su odgovarali na pitanja što ih najviše smeta kod njihovih pacijenata, a da ih nemaju priliku upozoriti na to. Dijetu i tjelovježbu bi pacijentima preporučila čak trećina hrvatskih liječnika, a njih 44 posto prigovorili bi pacijentima koji im lažu da su uzimali propisani lijek.

Od drugih zanimljivih rezultata, vrijedi spomenuti kako bi trećina liječnika poručila pacijentima da ne čekaju kraj pregleda za iznošenje stvarnog zdravstvenog problema, dok njih 24 posto svojim pacijentima jednostavno želi reći da nisu bolesni, već da samo žele liječničku potvrdu.

Ovo istraživanje zamišljeno je kao pomoć pacijentima, jer im liječnici ne mogu čitati misli, baš kao što ni pacijenti ne mogu čitati misli liječnicima.

K.S.
Foto: Index (Arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara