Poruka s prosvjeda kod Viškova: "Mi ne spavamo mirno, ali nećete niti vi"

Poruka s prosvjeda kod Viškova: "Mi ne spavamo mirno, ali nećete niti vi"
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

OKO STOTINU članova udruge Krizni eko stožer Marišćina i mještana Marčelja danas je blokiralo glavni ulaz u Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina, ističući da se iz tog centra ponovno širi smrad, koji ugrožava zdravlje mještana, te da je projekt centra Marišćina posve promašen.

Iz Kriznog eko stožera naglašavaju da se prošlih nekoliko mjeseci, u večernjim satima, ponovno pojačao smrad neobrađenog smeća iz centra. 

Hitno traže nove odluke

Prosvjednici traže da Rijeka, Viškovo i ostale lokalne jedinice hitno donesu nove Odluke o gospodarenju komunalnim otpadom, u kojima će biti navedeno da biorazgradivi komunalni otpad treba prikupljati odvojeno od svih ostalih komponenti otpada te da hitno pronađu prikladne lokacije za obradu biorazgradivog komunalnog otpada postupcima kompostiranja ili anaerobne digestije. 

Od komunalnih društava, posebice riječke Čistoće, traže da se hitno pripreme za odvojeno prikupljanje biootpada.

Od Ministarstva zaštite okoliša i energetike traže da zatvori odlagalište Marišćina dok se ne riješi problem smrada, a od  Ureda državne uprave hitnu ocjenu zakonitosti Odluka o gospodarenju otpadom jedinica lokalne samouprave iz Primorsko-goranske županije.   

"Projekt je promašen"

Član Upravnog odbora Kriznog eko stožera Marišćina Josip Katalinić kazao je da su mještane Marčelja prije šest godina gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, župan Zlatko Komadina i tadašnji načelnik Općine Viškovo Goran Petrc uvjeravali da će sve biti sjajno kada počne raditi najmoderniji centar za obradu otpada u Hrvatskoj.

''Centar je proradio i sada, nakon dvije godine, možemo ponovno samo zaključiti - žao nam je, ali projekt vam je potpuno promašen, niste u stanju proizvesti kvalitetan gorivi otpad, jedini proizvod koji ste planirali proizvoditi. Niste u stanju plasirati ga na tržištu otpada, iako biste rado platili da ga netko uopće uzme," poručio je Katalinić.

"Kupljena zastarjela tehnologija"

Naveo je da je kapacitet obrade preslab zbog posve promašenog koncepta obrade smeća te da je kupljena zastarjela tehnologija.

''Grčevito se protivite uvođenju kvalitetnijeg sustava odvojenog prikupljanja otpada, iako znate da nam za dvije godine dolaze kazne Europske unije zbog neispunjavanja kvota reciklaže. Izmišljate studije isplativosti koje bi trebale prikriti prave razloge zašto ne želite ništa promijeniti. Povećavate cijene za odvoz i zbrinjavanje otpada jer ne znate da se na sekundarnim sirovinama iz otpada može i zarađivati'', kazao je Katalinić.

"Mi ne spavamo mirno, ali nećete niti vi dok ne riješimo ovaj problem"

Dodao je da ''umjesto da problem rješavaju, energiju troše na marketinške trikove, objavljujući da ništa ne smrdi i da smrde septičke jame''.

Katalinić je rekao da prosvjednim skupom poručuju da se neće pomiriti sa sudbinom kakvu su im namijenili te da će prosvjedovati cijeli dan.

''Mi ne spavamo mirno, ali nećete niti vi dok ne riješimo ovaj problem'', kazao je naglasivši da ''svi građani Hrvatske imaju pravo na sve uvjete zdravog života, udisati čisti zrak, imati pitku vodu i ne skrivati djecu od nepoznatih kancerogenih molekula deponijskih plinova''.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara