Posada kineskog zrakoplova spriječila teroristički napad

KINESKE vlasti tvrde da su spriječile teroristički napad, dok je posada drugog zrakoplova spriječila pokušaj rušenja još jednog, prenose zapadni mediji.

Wang Lequan, glavni tajnik Komunističke partije Kine za Xinjiang Ujgursku autonomnu oblast - prostrano područje na zapadu Kine na kojem živi pretežno muslimansko stanovništvo - izjavio je da je 27. siječnja u Urumqiju, glavnog gradu Oblasti, zaplijenjen materijal čija je očigledna svrha bio teroristički napad na pekinšku Olimpijadu.

Istovremeno je Nur Bekri, guvener Oblasti, rekao kako je u petak prilikom leta putničkog zrakoplova tvrtke South China Airlines posada uspjela spriječiti pokušaj njegovog rušenja. Let, koji je započeo u 10:35 iz Urumqija završio je u 12:40 prisilnim slijetanjem u grad Lanzhou.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kineske vlasti se već godinam bore protiv tajne separatističke organizacije Istočni turkestanski islamistički pokret (EITM), a koja okuplja Ujgure - narod pretežno muslimanske vjere koji u Xinjiangu čini većinu. EITM se bori za odcjepljenje Xinjianga od Kine i stvaranje Velikog Turkestana. Organizacija je povezana s Al Qaedom, te se i na Zapadu smatra terorističkom, a pripisuje joj se nekoliko bombaških napada po Pekingu posljednjih godina.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara