Posada Međunarodne svemirske postaje priprema se za Božić

Posada Međunarodne svemirske postaje priprema se za Božić
RUSKOAMERIČKA posada Međunarodne svemirske postaje (ISS) u petak se priprema za proslavu Božića, dok je na putu prema njima teretni svemirski brod s novim zalihama hrane i darovima od kuće.

Nakon što pokraj plastičnog bora u subotu pojedu blagdanski obrok, Salizan Šaripov i Leroy Chiao očekivat će pristajanje broda Progres M-51 koji im donosi 2,5 tone novih zaliha.

Riječ je o gorivu i hrani, budući da im sadašnja zaliha istječe 15. siječnja, a svaki će dobiti i 15 kilograma težak paket darova od kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Njihove su supruge poslale slatkiše i njihovu najdražu hranu, a prijatelji blagdanske čestitke", izjavila je voditeljica ruske skupine za psihološku potporu misiji Olga Kozerenko.

U paketima su i božićne zbirke filmova i glazbe na DVD-ima i CD-ima te kriminalistički romani, dodala je.

U slučaju da se Progres ne uspije spojiti s ISS-om, predviđeno je da se dvojica astronauta evakuiraju u kapsuli Sojuz, koja je dio Međunarodne svemirske postaje.

"Ako brod sa zalihama iz bilo kojeg razloga ne uspije stići do ISS-a, posada će se vratiti početkom siječnja. Amerikanci na tome inzistiraju", rekao je glasnogovornik ruske Savezne svemirske agencije Vjačeslav Mihajličenko.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara