Posjetili smo štrajkaše: "Kad odem u penziju, hranit ću se u pučkoj kuhinji"

Posjetili smo štrajkaše: "Kad odem u penziju, hranit ću se u pučkoj kuhinji"
Foto: Martina Pauček Šljivak/Index

U SVIM osnovnim i školama diljem Hrvatske danas traje štrajk, dok će sutra štrajkati samo škole u nekim županijama.

O kojim se školama točno radi, sindikati će objaviti na press konferenciji koju možete pratiti ovdje.

Štrajk će se prvi put provoditi cirkularno, što znači da će svakog dana štrajkati različite škole.

Obišli smo dvije škole koje štrajkaju, osnovnu i srednju

Mi smo danas obišli jednu osnovnu i srednju školu u Zagrebu, a profesori su nam rekli kako su ogorčeni na premijerove riječi, kao i na činjenicu da kao visokoobrazovan kadar imaju najmanje plaće i mirovine u državi. Neki od profesora su nam rekli da ne znaju kako će preživjeti kad odu u mirovinu.

Tako smo u OŠ Rapska razgovarali s Gordanom Kovač Bluha, predsjednicom štrajkaškog odbora, koja nam je rekla da su u štrajku svi zaposlenici škole, osim jedne učiteljice te tri vjeroučiteljice.

"Svaka škola ima bar jednog koji se iz nekog razloga ne priključi svima ostalima u štrajku. Što se tiče učenika, škola ih ima 340, a samo ih je sedmero danas došlo u školu i oni su zbrinuti, igraju društvene igre. Jako smo zadovoljni podrškom roditelja i odazivom svih djelatnika, a imamo i podršku naše ravnateljice", rekla nam je Gordana Kovač Bluha.

"Plenkovićeve izjave su uvredljive"

Pitali smo je kako komentira izjave premijera Andreja Plenkovića koji je jučer izjavio kako mu nije jasno čemu uopće štrajk.

"Štrajk u mjesecu u kojem su učitelji i profesori dobili 2% veću plaću nego za mjesec prije. Još jednom ponavljam: proračun Ministarstva znanosti i obrazovanja je u mandatu ove vlade porastao 3 milijarde kuna. Tri milijarde kuna. Jeste me dobro čuli? Tri milijarde kuna. To je dosta veliki novac. Ako vam je prioritet obrazovna reforma, onda je pratite i financijskim sredstvima i to je ono što je ova vlada napravila", prokomentirao je jučer Plenković najavu štrajka u školama.

"Njegove izjave su uvredljive. Sve dosadašnje ministre i premijere sam slušala kako ponavljaju istu retoriku. Njegove izjave su uvredljive jer ispada da govorimo različitim jezicima. Mi govorimo o zaostajanju plaća za ostalim sektorima. Mi smo visokoobrazovan kadar s najmanjim plaćama i takvo stanje traje dugi niz godina", rekla je za Index učiteljica Kovač Bluha.

Istaknula je kako se nitko nije sustavno pozabavio stvarnom problematikom plaća, kao ni problemima u prosvjeti koji se iz godine u godinu samo gomilaju. Kazala je kako prosvjeta nikoga ne zanima.

"Prosječna plaća prosvjetnog radnika je 6000 kuna"

"Činjenice pobijaju Plenkovićeve konstatacije. Imamo podatke o prosječnim plaćama u državi i u gradu Zagrebu, a mi smo dugi niz godina ispod tog prosjeka. Prosječna plaća prosvjetnog radnika je oko 6000 kuna. Ja sam učiteljica pred mirovinom, ostalo mi je još 4 godina do mirovine. Uz to sam i mentorica pa imam i dodatak na plaću, a radim već 38 godina i plaća s tim dodatkom mi iznosi 6800 kuna. Što se tiče mirovina prosvjetnih radnika, one se kreću od 2800 do maksimalno 3500 kuna", rekla nam je učiteljica Gordana Kovač Bluha.

Kaže kako su se svi učitelji danas raspodijelili i rade u timovima poslove pripreme za 80. godišnjicu škole koja je 21. listopada.

Razgovarali smo i s profesoricom Radić iz hrvatskog jezika, ona ima 33 godine staža. Kaže kako u prosvjeti nikad nije bilo sjajno što se tiče primanja.

"I mama mi je radila u školi i odradila je puni radni staž kao računovotkinja. Danas je u državnom domu umirovljenika i njena mirovina koju je dobila odradivši puni staž nije dovoljna da joj pokrije smještaj u domu, a koji je jeftiniji od privatnih. Njena mirovina je manja od 2800, a dom košta 3800 kuna tako da ja koja sam prosvjetni radnik i mama ima samo mene, ja joj plaćam još 1000 kuna za smještaj i nosim hranu", ispričala nam je profesorica Radić.

Profesorica hrvatskog: Kad odem u mirovinu, morat ću se hraniti u pučkoj kuhinji

Kaže kako isto čeka i nju.

"Ja kad odem u mirovinu, slobodno mogu u Branimirovu u Pučku kuhinju jer više ne mogu raditi fizičke poslove da zaradim uz mirovinu. Iskreno, ne znam kako ću živjeti s mirovinom koju ću dobivati. Znam da s njom neću moći pokriti troškove režija i hrane. To je naša stvarnost. Mene ne zanima što vlasti kažu da su uložili puno u školstvo ove godine. Nisu uložili u ljude i ako profesori nisu motivirani, kako da rade s entuzijazmom. Jedan od načina da nas motiviraju je da pokažu poštovanje prema ovom poslu koji radimo", rekla nam je profesorica Radić.

Razgovarali smo i s ostalim profesorima i učiteljima u školi koji su nam se žalili na sve veći broj djece koja moraju ići po prilagođenom i individualiziranom programu, a da istovremeno škole nemaju dovoljno stručnog osoblja pa se od njih očekuje da uz profesorski posao budu i defektolozi, socijalni psiholozi. Naime, što se tiče njihove škole, oni imaju samo pedagoga.

"Nemate koga nazvati kad imate problem"

Kažu kako nisu jedina škola s nedostatkom stručnog osoblja koje im je potrebno u radu posebno zbog činjenice da je sve veći broj učenika koji moraju ići po prilagođenom programu.

"Nemate koga nazvati kad imate problem. Mi nismo defektolozi, a od nas se očekuje da budemo i defektolozi i socijalni psiholozi. Sva ta djeca koja idu po prilagođenom programu i njihovi roditelji su ostavljeni na vjetrometini. Složenost naših poslova je ogromna. U svakom razredu imate po nekoliko učenika koji pohađaju nastavu po prilagođenom programu", rekli su nam profesori.

"Nemamo nikakvu zaštitu, kako od nasrtaja učenika tako i od roditelja"

Posjetili smo i Prirodoslovnu školu Vladimira Preloga gdje smo razgovarali s profesoricom matematike i fizike Jelkom Delić, sindikalnom zamjenicom. Rekla nam je kako je 82 posto članova sindikata u štrajku, dok je 50 posto svih zaposlenika u štrajku.

"U školu je došlo oko 50 posto učenika, tako da je ok. Zadovoljna sam i brojem ljudi koji su u štrajku, dosta se mladih profesora odazvalo štrajku tako da smo zadovoljni. Nadam se samo da će štrajk ići do kraja, da se neće opet dogovoriti ispod stola jer bismo se opet osjećali posramljeni. Tako krene štrajk i odjednom iskrsne neki interni dogovor pa smo nezadovoljni. Nismo dosad imali neka dobra iskustva sa sindikatima da se izbore za naša prava, a nadam se da će se ovog puta izboriti", rekla nam je profesorica Jelić.

"Plenković nije svjestan koliko su nama plaće niske za visoku stručnu spremu"

I nju smo pitali kako komentira premijerove riječi, pa nam je rekla da on samo ponavlja jednu te istu priču.

"Očekivali smo da će tako nešto reći. Stalno se ponavlja, a nije svjestan koliko su nama plaće za visoku stručnu spremu niske, a da ne govorimo o mirovinama koje su strašno male i kreću se od 2800 do 3500 kuna. Uz to nam je posao jako stresan. Dakle, ne samo što su nam plaće male, uz to nemamo nikakvu zaštitu, kako od nasrtaja učenika tako i od roditelja koji dođu i dijele savjete kako moramo predavati, što moramo pitati njihovu djecu, a da ne spominjem koliki je pritisak na ocjene i sam rad. Sve u svemu je jako teško", kazala nam je profesorica Jelić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara