Posljednja poruka najmlađe žrtve: "Tata, na Kornatima smo, čekamo vodu"

NAJMLAĐA žrtva tragedije na Kornatima, 17-godišnji Marko Stančić, svom je ocu, po dolasku na Veliki Kornat poslao poruku: "Tata, na Kornatima smo, čekamo da nam dostave vodu.", saznaje HTV. Nekoliko sati nakon te poruke, obitelj Stančić dobila je vijest o smrti mladog vatrogasca.

Glavni zapovjednik vatrogasaca Mladen Jurin gostujući u HTV-om Dnevniku na upit da li zaista vatrogasci nisu imali vode nakon što su spušteni na Kornat, odgovorio je kako ne bi htio više o tome govoriti dok ne vidi rezultate istrage. U svojoj izjavi za HTV i RTL Televiziju najavio je da će ponuditi ostavku na mjesto glavnog zapovjednika jer se smatra moralno odgovornim.

> "Ovo je najveća tragedija u hrvatskom vatrogastvu"

> Među poginulima 17-godišnjak i dvojica 18-godišnjaka

> Mesić i Sanader traže da se ustvrdi kako je došlo do tragedije

> Proglašen nacionalni Dan žalosti zbog preminulih vatrogasaca

> Na dan pokopa oglasit će se sirene svih vatrogasnih vozila u RH

> Njemački turisti krivce za požar na Velikom Kornatu "uhvatili na djelu" kamerom?

Jurin je u izjavi za RTL Televiziju, nakon što je izrazio sućut obitelji preminulih, kazao kako je u ovom trenutku teško reći što se dogodilo na Velikom Kornatu. "U tijeku je istraga i ona će pokazati što se dogodilo. Nadam se da će rezultati istrage biti javnosti poznati u idućih nekoliko dana" - rekao je.

Odgovarajući na upit novinarke tko je odgovoran rekao je: "Postoji odgovornost na nekoliko stupnjeva. Na Kornat je upućena iskusna ekipa od 22 djelatnika koja je imala svog zapovjednika. On je bio odgovoran za stanje na požarištu. Ali, ponavljam to su sve iskusni ljudi, a svako požarište je drugačije - drugačija je konfiguracija tla, putevi i vjetrovi."

"Ja sam glavni zapovjednik vatrogasaca Republike Hrvatske i u ovom trenutku, najgorem za hrvatsko vatrogastvo otkad je hrvatske države, smatram se moralno odgovorim. Stoga ću ponuditi svoju ostavku" - najavio je Jurin.

Komentirajući špekulacije da se radilo o pogrešnoj procjeni zapovjednika, on je kazao kako je sasvim jasno da se ne može kazati da nije bilo greške na intervenciji a stradalo je desetak ljudi. "Tako nešto kazati bilo bi suludo! Međutim ima i drugih elemenata koji su mogli utjecati na tragediju osim njegove prosudbe. Možda je vjetar naglo promijenio smjer pa ih je vatra zaokružila, u tom smislu on ne bi bio krivac. No, pričekat ćemo konkretne rezultate"  - rekao je Jurin.

Njega su razljutile izjave nekih političara prema kojima "nije bila potrebna intervencija samo zbog zapaljene trave". "Vatrogasci su humani ljudi, nema poziva na koji oni ne izlaze. Ovo je bilo požarište u krugu nacionalnog parka, također tamo je u blizini i 20-ak kuća. da nije bilo gasitelja stradali bi objekti. Kako vatrogasci idu na svaku intervenciju, normalno je da su išli i na ovu" - komentirao je Jurin.

"U povijesti hrvatske države nitko nije stradao. Ove godine ugasili smo oko 2000 požara, i to neusporedivo težih od ovog, pogotovo su teški bili onaj na Hvaru te u Dubrovniku, i nitko nije stradao. Ovo je zaista velika tragedija" - zaključio je Jurin.

Otac poginulog: Helikopter nas je iskrcao u srce požara

Otac poginulog Dina Klarića, Joško Klarić, koji je i sam sudjelovao u gašenju požara, u izjavi za HTV kazao je kako ih je helikopter iskrcao u samo srce požara i nestao.

"Ne možemo mi tako koristiti helikoptere koji će nas iskrcati i nestati. Nas je helikopter iskrcao u srce požara i mi smo ostali u okruženju. Helikopter je otišao, neko vrijeme je kružio, a vratio se nakon dva sata" - ispričao je Klarić.

Šibenčani, koji su također razgovarali s HTV-ovim reporterom kazalo su kako se krivac treba naći, a da bi kriv mogao biti onaj koji je vatrogasce poslao na požarište. "To je nevjerojatno, da se u takvim okolnostima, ljudi stavljaju i sredinu vatre"

Božić: Prizor je izgledao stravično

Stipe Božić ponovio je u izjavi za HTV kako je prizor izgledao stravično, ali i da mu se, na prvi pogled činilo, da su vatrogasci imali pribor za gašenje. "Međutim to je moja prva prosudba, jer samo morao pomagati u zbrinjavanju. I to je bio vrlo opasan zadatak zbog jakog vjetra. A što se dogodilo teško je reći. Budući da se radi o škrapovitom terenu, čini mi se da su oni trčali pred vatrom, ali ona je bila vrlo brza i sustigla ih je. Mislim da ih nije okružila, nego je jednostavno bila brža od njih" - rekao je Božić.

On je danas u razgovoru za Index kazao kako je ironija u tome da su vatrogasci poginuli zbog gašenja trave, na nenaseljenom području, te dodao kako se radi o spletu nesretnih okolnosti.

A.H.
Foto: Filip Brala, 057info 
(Na fotografiji nije jedan od smrtno stradalih vatrogasaca)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara