Poslodavci kažu da će ih tri četvrtine isplatiti božićnice ove godine

Poslodavci kažu da će ih tri četvrtine isplatiti božićnice ove godine
Foto: Hina

GOTOVO tri četvrtine poslodavaca isplatit će povećane prigodne nagrade, na temelju novoga pravilnika o neoporezivim primicima koji bi trebao stupiti na snagu 1. prosinca, izvijestila je Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) na svojim internetskim stranicama.

HUP je tijekom protekloga tjedna prikupio podatke od 200 tvrtki na temu povećanja neoporezivog dijela primitaka za prigodne nagrade, koji pokazuju da će 74 posto poslodavaca povećati iznos prigodne nagrade radnicima za ovu godinu, kaže se u HUP-ovoj objavi.

S obzirom na to da je dio tvrtki financijske planove za tekuću godinu definirao godinu ranije, 26 posto poslodavaca navelo je da neće biti u prilici isplatiti veće iznose godišnjih nagrada od planiranih, već će to učiniti u iznosu određenom u poslovnom planu tvrtke, kažu u HUP-u.

"Ovakvi potezi vlade dobrodošli su u poslovnoj zajednici. Iako mjera ne doprinosi većem smanjenju troškova, podaci govore u prilog tome da je većina poslodavaca itekako spremna iskoristiti mogućnost nagrađivanja svojih zaposlenika. Stoga želimo potaknuti i podržati vladu u svim prijedlozima koji će ići u smjeru snažnijeg rasterećenja poslovanja", izjavio je glavni direktor HUP-a Davor Majetić.

Izmjene pravilnika o porezu na dohodak kojima bi se maksimalni godišnji iznos neoporezivih primitaka radnika s 2.500 povećao na 7.500 kuna u javnoj su raspravi koja završava danas, a izmjene pravilnika na snagu bi trebale stupiti 1. prosinca.

Prema riječima ministra financija Zdravka Marića, poslodavcima se podizanjem neoporezivog iznosa prigodnih nagrada otvara prilika da nagrade svoje zaposlenike, bilo u obliku božićnice, 13. plaće, ili kako god to nazovu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara