Poslodavci o povećanju proračuna: Ozbiljnih reformi nema, država troši sve više

Poslodavci o povećanju proračuna: Ozbiljnih reformi nema, država troši sve više
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

HRVATSKA udruga poslodavaca (HUP) pozdravila je vladinu najavu povećanja neoporezivog dijela za nagrade te sniženje stope PDV-a na 5 posto za bezreceptne lijekove, no i poručila kako su za očuvanje konkurentnosti i radnih mjesta potrebni snažniji zahvati i promjene, posebice na rashodovnoj strani proračuna.

"HUP pozdravlja odluke vlade donesene na današnjoj sjednici na kojoj su usvojeni prijedlozi i inicijative HUP-a vezano uz povećanje neoporezivog dijela za nagrade, poput božićnice i uskrsnice s 2500 na 7500 kuna, te sniženje stope PDV-a na 5 posto za bezreceptne lijekove", izjavio je glavni direktor HUP-a Davor Majetić komentirajući odluke s današnje sjednice vlade. 

Ozbiljnih reformi nema, potrošnja države sve veća

Majetić zamjećuje kako podaci o prihodima i rashodima proračuna "ukazuju da vlada u sljedećoj godini nema u planu provesti značajnije promjene, odnosno, da ozbiljnijih reformi nema".

"HUP smatra kako su, u cilju očuvanja konkurentnosti i radnih mjesta, odnosno zaustavljanja negativnih trendova na tržištu rada, potrebni snažniji zahvati i promjene, posebno na rashodovnoj strani proračuna", poručio je Majetić.

Promjene nisu dovoljne

Iako je pohvalio usvojene mjere snižavanja PDV-a na lijekove i povećanje neoporezivog dijela za nagrade zaposlenicima, Majetić je naglasio kako su one nedostatne.

"Ovo je vatrogasna mjera koju pohvaljujemo, ali moramo snažnije zahvatiti rasterećenje troškova poslovanja, ukidati suvišne i apsurdne parafiskalne namete te proširiti prostor za rast plaća", poručeno je iz HUP-a.

Podsjetimo, prijedlogom proračuna za 2019. vlada predviđa da će ukupni prihodi iznositi 136,1 milijardu kuna i biti za 5,5 posto viši u odnosu na originalno planirani proračun za 2018., dok će ukupni rashodi iznositi 140,3 milijarde kuna, što je za 6,9 milijardi kuna više. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara