POS-ovi stanovi u Šibeniku idu ratnim veteranima, ostali mogu samo čekati

POS-ovi stanovi u Šibeniku idu ratnim veteranima, ostali mogu samo čekati
Foto: Pixsell/Duško Jaramaz
 
SEDAM stanova iz Programa društveno poticane stanogradnje u šibenskom kvartu Šubićevac za koje nisu bili sklopljeni kupoprodajni predugovori dobit će ratni veterani, a ne kandidati s liste čekanja, za ŠibenikIn su potvrdili Ministarstvo hrvatskih branitelja i Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama. 
 
Šibenska gradska uprava prošli je mjesec najavila kako će stradalnicima Domovinskog rata sufinancirati kupnju neprodanih stanova nakon čega su se kandidati s liste čekanja pobunili. Pitaju zašto ti stanovi nisu prvo ponuđeni njima. 
 
Kandidati s liste čekanja osjećaju se prevarenima
 
Kandidati s liste čekanja osjećaju se prevarenima. U Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama tvrde da ako, sukladno Zakonu, u roku od šest mjeseci od početka gradnje (što je prošlo u svibnju 2017. godine), za određene stanove ili garaže nisu sklopljeni predugovori o kupnji, agencija ih može prodati neovisno o listi reda prvenstva. Kupnju sedam slobodnih stanova u Šibeniku agencija je ponudila Ministarstvu branitelja. 
 
"Zbog velikih potreba Ministarstva hrvatskih branitelja za stambenim zbrinjavanjem na području grada Šibenika, Ministarstvo hrvatskih branitelja je iskazalo interes za kupnju navedenih stanova dok je grad Šibenik prihvatio navedeno uz sufinanciranje grada Šibenika, sve sukladno Zakonu o stambenom zbrinjavanja stradalnika iz Domovinskog rata. Agencija provodi Program stambenog zbrinjavanja branitelja, a na području grada Šibenika je veliki broj branitelja koji već godinama čekaju na stambeno zbrinjavanje", priopćeno je iz Agencije. Dodaju i kako su u suradnji s Gradom Šibenikom organizirali odabire stanova za kandidate s liste čekanja u tri navrata. 
 
Stanovi ponuđeni ministarstvu
 
"Na zadnjem odabiru u siječnju ove godine, odabrani su svi raspoloživi stanovi, dakle svih 148 stanova. Međutim, u međuvremenu su neki od kupaca odustali od kupnje stanova, njih ukupno sedam", ističu u Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama. Tih sedam stanova na kraju je ponuđeno Ministarstvu hrvatskih branitelja. 
 
"S obzirom da na području grada Šibenika postoji 65 hrvatskih branitelja sa statusom hrvatskog ratnog vojnog invalida koji imaju pravo na stambeno zbrinjavanje, Ministarstvo je iskazalo interes za kupnju tih stanova pod uvjetom da grad Šibenik snosi trošak vrijednosti zemljišta, komunalnog opremanja i komunalnih doprinosa za predmetne stanove, sukladno odredbama Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji", priopćeno je iz Ministarstva hrvatskih branitelja. 
 
Građane koji su na listi čekanja za POS-ove stanove u Šibeniku zanima hoće li se i kada graditi POS-ovi stanovi na nekoj drugoj lokaciji. "Grad će učiniti sve što je u njegovoj moći da se vrlo skoro realizira i drugi program POS-a u gradu Šibeniku, upravo zbog interesa i potreba Šibenčana za stambenim zbrinjavanjem", priopćeno je iz šibenske gradske uprave. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara