Postaviti spomenik ustaši ili urinirati na javnom mjestu - ista stvar

Postaviti spomenik ustaši ili urinirati na javnom mjestu - ista stvar

TJEDAN dana je trebalo Općinskom državnom odvjetništvu u Karlovcu da odluče kako će okvalificirati postavljanje spomenika Juri Francetiću u Slunju i dosjetili su se da time nije, kao što je mnogima palo napamet, prekršen Ustav, nego je samo napravljen komunalni prekršaj.

>Ustaši Juri Francetiću opet postavili spomenik u Slunju

>Nema prijave za postavljača ploče Juri Francetiću u Slunju

>Možemo nekažnjeno postavljati spomenike i najvećim fašističkim zločincima dok god nema slova "U"

>"Veličanje ustaštva štetno je za ugled Hrvatske"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optužni prijedlog protiv emigranta iz Chicaga, Josipa Bašana, tako će završiti na Prekršajnom sudu u Slunju. Ovo je Bašanu inače drugi "komunalni prekršaj" te vrste (postavljanje spomen-ploče zapovjedniku Crne legije) zbog koji nije kazneno odgovarao. Packa koju će dobiti neće biti puno stroža od one koju bi dobio da ga je policija uhvatila da urinira na javnom mjestu, na dječjem igralištu ne kupi izmet za svojim psom, bere cvijeće u gradskom parku ili parkira na zelenoj površini.

Kako piše Novi list, ODO Karlovac je nakon izvješća policije pokrenuo tzv. kazneni pretpostupak, kojim je ustanovljeno tek da je Bašan spomen-ploču postavio na zelenu površinu bez potrebnih odobrenja. Time je, navodi se u priopćenju Tužiteljstva, počinjen "prekršaj označen u čl. 72. alineja 20. Odluke o komunalnom redu Grada Slunja" - za postavljanje spomenika mu je trebala suglasnost Gradskog poglavarstva.

Zakonske usporedbe radi, i prije osam godina Francetiću su građani Slunja postavili spomen ploču koja je maknuta 2004. odlukom Vlade. U obrazloženju je stajalo kako je veličanje ustaškog zapovjednika protuustavno i da je to kazneno djelo povrede ugleda Hrvatske. U čemu je razlika između postavljanja spomenika ustaši prije osam godina i prije dva tjedna, znaju karlovačka policija i državno odvjetništvo.

A.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara