Postignut 60-dnevni prekid vatre u Darfuru

SUDANSKI predsjednik Omar al-Bashir i nekoliko pobunjeničkih vođa iz sudanske ratom razorene regije Darfur dogovorili su 60-dnevni prekid vatre na nekoliko sastanaka kojima je arbitrirao američki političar i bivši američki veleposlanik pri UN-u, Bill Richardson.

Richardson je otišao u Sudan početkom ovog tjedna i uspio u samo nekoliko dana napraviti bitan korak prema naprijed. To je zato, kako sam kaže, što s predsjednikom Bashirom ima bolje odnose nego većina svjetskih političara, a ti dobri odnosi sežu još u vrijeme Richardsonovog veleposlanstva pri UN-u.

UN u međuvremenu pokušava nagovoriti sudansku vladu da odobri zadnji dio plana prema kojem bi u Darfur ušla mirovna delegacija sastavljena od vojnika UN-a i Afričke unije, ali Bashir se tome još uvijek protivi. Ponovio je svoje protivljenje u srijedu, kad je rekao da bi ne-afrički vojnici u Sudanu bili smatrani kolonijalistima.

Richardson kaže da je u Darfuru potrebna politička inicijativa koja će dovesti do Bashirovog popuštanja UN-u. Na tom planu, ovaj dogovor o prekidu vatre je barem nekakav korak prema naprijed.

Uopće, čini se da se nekakvi pomaci u Darfuru počinju događati tek nakon intervencije SAD-a. Sudan je pristao na odobrenje dijela U N-ovog plana za Darfur tek nakon prijetnje SAD-a i Velike Britanije da će blokirati sudanske luke, nametnuti ekonomske sankcije i zabraniti let iznad Darfura. Sve se više čini da će Richardson biti ključni faktor u finaliziranju UN-ovog plana.

Dvije pobunjeničke grupe s kojima je sad potpisan prekid vatre nisu potpisale sličan takav ugovor u svibnju prošle godine. Iako, ovo nije garancija da će sada doći do mira. Naime, i u prošlosti su pobunjeničke grupe često mijenjale vodstvo, što je znalo dovesti do novih sukoba i novog pokolja nad civilima.

Darfurska kriza počela je 2003., kad se nekoliko grupa pobunilo protiv središnje vlasti. Nakon inicijalnih uspjeha pobunjenika, vlada je s lanca pustila Janjaweed, paravojnu formaciju koja je dosad poubijala između 200.000 i 500.000 ljudi, a preko dva milijuna istjerala iz domova.

Vlada i dan danas tvrdi da nema veze s janjaweedom, iako ima previše dokaza koji govore suprotno. Sukob u Darfuru također je destabilizirao cijelu regiju, posebno Čad i Centralnoafričku republiku. Od studenog prošle godine situacija se drastično pogoršala. Sve jače nasilje usmjereno je i prema stranim humanitarnim radnicima, pa je njih 250 napustilo regiju.

Bashir je obećao da će pružiti pomoć prognanicima i stvoriti uvjete koji će omogućiti povratak humanitaraca.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara