Plenković kupuje državne zaposlenike - rastu plaće, isplaćuju se božićnice...

Plenković kupuje državne zaposlenike - rastu plaće, isplaćuju se božićnice...

Foto: Hina

NAKON tri i pol sata pregovora, postignut je kompromisni dogovor. Dogovorene su isplate božićnica i porast plaća. Dubravko Jagić je izjavio kako su rezultatom u sindikatu policije zadovoljni.

Ministar Ćorić se zahvalio na konstruktivnim pregovorima, te je obećao isplatu božićnica do 31. prosinca ove godine.

Ministar je izjavio i kako je jedno poglavlje u pregovorima zatvoreno, te kako će se na sjednici vlade raspraviti o dogovorenom tekstu sa sindikatima. Dodao je i kako će prema dogovorenim izmjenama, doći do povećanja osnovice plaće u nekoliko faza tijekom iduće godine. Ovaj dogovor se odnosi na državne službe, dok će razgovori s javnim službama krenuti u siječnju.

Povećanje na ovaj ili onaj način

Prije početka pregovora, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša je govoreći o očekivanjima, izjavio novinarima "kako moraju dobiti 6-postotno povećanje na ovaj ili onaj način".

"Možemo li to dobiti sudskim tužbama na duže razdoblje, o tome smo imali vrlo široku raspravu na sindikalnim tijelima i ima različitih razmišljanja. Kada razgovaraju socijalni partneri izgleda da je najbolje kada nitko nije sasvim zadovoljan. Možda nećemo ni mi biti potpuno zadovoljni, a ni Vladina strana zbog potrebe fiskalne stabilnosti proračuna", kazao je Pleša.

"Vidjet ćemo što će danas biti, hoćemo li dobiti povećanje od 1. siječnja 2017. ili u više rata, no članstvo sindikata inzistira na isplati šest posto i pokušat ćemo doći do dogovora", dodao je.

Upitan jesu li osim tužbi spremni i na sindikalne prosvjede, Pleša je odgovorio kako je to zadnja opcija, ali nije isključena.

Na isto pitanje predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić rekao je kako "dolazi Božić i da bi mogle biti gužve od Bajakova do Spielfelda".
Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar izrazio je, ipak, uvjerenje da će dogovor danas biti postignut.

Neslužbeno se doznaje da bi Vlada sindikatima mogla ponuditi isplatu u tri rate, odnosno u siječnju, kolovozu i prosincu iduće godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara