Postrožuju se kazne za silovanje

Postrožuju se kazne za silovanje
Ilustracija: 123rf, vlada.rh

ZAKON o zaštiti od nasilja u obitelji, Kazneni zakon i Zakon o kaznenom postupku, koje će vlada izmjenama pooštriti, revidirani su na tragu politike prevencije i suzbijanja obiteljskog nasilja, rekao je danas premijer Andrej Plenković.

"Sva tri zakona revidirali smo na tragu njihove politike prevencije i suzbijanja različitih oblika obiteljskog nasilja, a kojim strašnim slučajevima smo svjedočili u zadnjih godinu dana", rekao je Plenković na početku sjednice vlade.

Podsjetio je kako su u izmjene tih zakona, uz pravne stručnjake iz tih područja, uključile i brojne udruge koje se bave zaštitom žena i djece od nasilja te različite građanske inicijative. 

Učitelji postaju službene osobe

Ocjenjujući velikim korakom naprijed pooštravanje kazni i promjenu bića kaznenih djela, Plenković je rekao da će u tom zakonskom paketu dodijeliti status službenih osoba djelatnicima socijalne skrbi te djelatnicima u odgoju i obrazovanju. "Učitelji sada postaju službene osobe temeljem ovoga zakonodavstva", rekao je.

Naveo je i da su kroz Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a i u suradnji s Ministarstvom socijalne politike osigurali dodatnih 70 milijuna kuna za osiguravanje rada skloništa za žene žrtve nasilja te do kraja godine rad na dovršetku šest sigurnih kuća u onim županijama koje ih nemaju.

"Imamo niz zakonskih, ali i operativnih i financijskih iskoraka. Vjerujem da će ovakve izmjene naići na jednu, vjerujem, unisonu potporu u Hrvatskom saboru", poručio je.

Plenković je rekao i da u paketu izmjena Kaznenog zakona brišu iz njega djelo teškoga sramoćenja, koje nije zaživjelo u praksi i za koje drže kako nije potrebno u našem Kaznenom zakonu.

Istaknuo je i kako je to signal za daljnje poštivanje slobode medija u zemlji. 

Strože kazne za silovanje 

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je da izmjene zakona imaju za cilj ubrzanje kaznenog postupka i pooštravanje kazni.

"Želimo povući granicu između prekršaja i kaznenog djela, želimo biti potpuno jasni. Želimo jasno definirati službenu osobu. Širimo tu definiciju. Uvodimo i novo kazneno djelo - prisilu prema osobi koja obavlja poslove od javnog interesa", kazao je ministar.

"Kod prijetnje smo pooštrili kaznu, kao i kod kaznenog djela nametljivog ponašanja i kod kaznenog djela nasilja u obitelji. Povećavamo kaznu od jedne do tri godine", dodao je.

U glavi kaznenih djela protiv slobode izbrisat će se kazneno djelo spolnog odnošaja bez pristanka i ono će biti jedan oblik silovanja, a kazna će biti od jedne do pet godina.

"Spolni odnošaj bez pristanka, koji je sada u Kaznenom zakonu, kod njega smo poslušali glas javnosti", kazao je. "Povećali smo kazne", dodao je Bošnjaković.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara