Potjera sa smrtnim posljedicama: Policija iskoristila građane da bi uhitila bjegunca?

Tekst: I.Ka., M.M.
Foto: Marko Miščević / Cropix

TEŠKA prometna nesreća dogodila se na dijelu autoceste A3 i to 600 m od naplatnih kućica Ivanja Reka u kojoj je smrtno stradao 56-godišnji I.J.na kojeg je naletjelo vozilo Hitne medicinske pomoći kojeg je 22-godišnji T.P iz Nove Gradiške ukrao nekoliko sati prije. Nesreća se dogodila oko šest sati ujutro uslijed policijske potjere.

Sve je počelo oko pet sati ujutro u Novoj Gradiški kada je ispred bolnice ukradeno vozilo hitne pomoći. Potpuno pijani 22-godišnji T.P. ukrao je automobil koji je bio spreman za intervenciju. Motor automobila je radio radio iako nikoga nije bilo u njemu. Mladić je jednostavno ušao u automobil i odvezao se. 

Nakon što je ukrao vozilo hitne pomoći ispred Opće bolnice u Novoj Gradiški 22-godišnji mladić uključio se na autocestu Zagreb-Lipovac kod Dragalića. Na tom putu imao je manju prometnu nesreću s automobilom njemačkih registarskih oznaka.

Policije iz četiri županije hvatale pomahintalog vozača

Nakon sudara vozač automobila prijavio je nezgodu policiji, a vozač hitne je pobjegao s mjesta nesreće. Policajci brodsko-posavske, požeško-slavonske, sisačko moslavačke i zagrebačke županije započeli su potjeru za njim. Oko 6.10 sati kako bi pobjegao policiji zabio se u kolonu koja je stajala 600-injak metara od naplatnih kućica u Ivanji Reci.

U naletu vozila hitne pomoći poginuo je 56-godišnji vozač Volkswagena Vento sisačkih registarskih oznaka, a 44-godišnji i 46-godišnji supružnici koji su se nalazili u drugom automobilu u koloni zadobili su tjelesne ozlijede.

Policija tvrdi da je mladić u vrijeme nesreće usporavao sa vožnjom zbog vozila ispred sebe. Automobil Vento je od siline udara odbačen na stražnji dio drugog vozila, Ford Fieste, njemačkih registarskih oznaka kojom je upravljao 46- godišnji državljanin Bosne i Hercegovine, a koji je u trenutku nesreće bio zaustavljen zbog vozila ispred sebe.

Ubojica prepraćen u Vrapče

Nakon toga Vento udara u metalnu ogradu razdjelnika kolnika, a vozilo Hitne pomoći udara u prednji dio fieste, a koja pak udara u Renault Megane nizozemskih oznaka kojim je upravljao 39-godišnji nizozemski državljanin, a koji se kretao u istom smjeru i u trenutku nesreće je bio zaustavljen.

Kako nam je potvrdila glasnogovornica PU zagrebačke Aleksandra Ljuba u nesreći je ozlijeđen i 22-godišnji T.P., a liječnička pomoć pružena mu je u KBC Zagreb, a nakon pregleda upućen je u Psihijatrijsku bolnicu Vrapče gdje je zadržan na liječenju. Izmjereno mu je 1,49 promila alkohola u krvi.

No, nesreća je prepuna kontroverzi poput one da je pomahnitali vozač uspio voziti 120 kilometara prije nego što se dogodila prometna nesreća.

Ljuba: Poduzeli smo sve

"S ciljem utvrđivanja svih okolnosti ovog događaja osim očevida obavljeni su i obavijesni razgovori sa sudionicima ovog događaja, policijskim službenicima koji su postupali u ovom događaju, preslušane su snimke policijske komunikacije, te je utvrđeno da su policijski službenici nakon saznanja da je 22 godišnji počinitelj otuđio vozilo Hitne medicinske pomoć i njime velikom brzinom vozi autocestom A3 prema Zagrebu poduzeli sve raspoložive mjere da se vozilo zaustavi", stoji u posebnom priopćenju glasnogovornice zagrebačke policije Aleksandre Ljube u kojem se napominje da su policajci napravili apsolutno sve u granicama svojih ovlasti da zaustave pomahnitalog vozača.

Kako ističe glasnogovornica Ljuba djelatnici policije iz PU brodsko-posavske i PU sisačko moslavačke pokušale su zaustaviti vozilo na način da su ga cijelim putem slijedili, davali mu svjetlosne i zvučne signale da se zaustavi, a pokušavali su ga i preteći te tako zaustaviti. Pomahnitali vozač to je izbjegavao krivudanjem po autocesti.

"Kada ga nisu zaustavili obaviještena je PU zagrebačka, te su policijski službenici nakon što nije ni do tada zaustavljen, neposredno prije naplatnih kućica u Ivanja Reci uz pomoć HAC a preusmjerili promet u jedan kolnički trak (lijevi) kojim su vozila cijelo vrijeme usporeno prometovala", navodi Ljuba dodajući da je 22 godišnjak oko 06,10 sati naletio velikom brzinom, te ga je i 100 m od suženja pokušao zaustaviti policijski službenik svjetlosnim signalima i stop palicom u čemu nije uspio. 

"Počinitelj je tada usprkos svim upozorenjima naletio na kolonu vozila ispred sebe, te je tako izazvao tešku prometnu nesreću", kaže glasnogovornica Ljuba.

Policija iskoristila građane da uhite vozača?

Jedan od sudionika nesreća otkrio je kako policajci nisu usporili automobile, nego su ih zaustavili u lijevom prometnom traku, dok je policijsko vozilo stalo na desnu stranu.

Za HTV kriminalist Romeo Vrečko izjavio je kako, policija ni u kom slučaju ne bi smjela građane koristiti na taj način jer to dovodi u opasnost njihov život. Naime, zaključuje se kako stručnjaci za kriminalistiku ne prave razliku između usporavanja i zaustavljanja no istine radi ostaje pitanje koju je od te dvije radnje policija naredila.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara