Potonuo gliser kod Suska: Pet osoba u moru čekalo spašavanje oko sat vremena

Potonuo gliser kod Suska: Pet osoba u moru čekalo spašavanje oko sat vremena

Ilustracija: Tonči Plazibat/Cropix

NACIONALNA središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru zaprimila je noćas u 1 sat poziv u pomoć preko Centra 112 da gliser Aneri s pet članova posade ima prodor mora te da tone 2,5 nautičke milje sjeverozapadno od otoka Suska.

Sve članove posade, koji su bili u ribolovu, iz mora je spasio ribar Vlado Lončarić sa svojim gliserom sa Suska, a potom su prekrcani na policijsko plovilo P-113 koje je došlo iz Lošinja, te su oko 2.30 sati malo pothlađeni prevezeni u Mali Lošinj.

Nakon prodora mora, članovi posade su upućeni da ispale signalnu raketu, a nakon 15 minuta od poziva u pomoć veza se prekinula, gliser je potonuo na dubini od 40 metara sa 100 litara dizel goriva, a posada je završila u moru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gliser registarske oznake PU 1081 je duljine 9 metara, a voditelj te brodice i vlasnik je Slobodan Car iz Pule (47). Prema njegovoj izjavi, u trenutku prodora mora posada je spavala, a jedan član posade koji je dežurao vidio je da je naplavljena strojarnica. Posada je pokušala izbaciti vodu, no bez uspjeha, a kada su počeli tonuti uzeli su bokobrane jer nisu mogli do pojasa za spašavanje i tako se održali u moru.  

Nakon primitka poziva u pomoć Nacionalna središnjica je putem Obalne radio postaje Rijeka radio uputila poruku svim brodovima koji se nalaze u blizini. Uvidom u radarsku sliku najbliži brodovi su bili tanker Sepen Dinamarina oko 50 minuta od mjesta nesreće i putnički brod Seabourn Spirit oko 90 minuta te su upućeni na mjesto nesreće.

Ispostava Mali Lošinj obavlja očevid ove pomorske nesreće, javilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara