Potonuo turistički brod kod Drvenika, spašeno 18 ljudi

Potonuo turistički brod kod Drvenika, spašeno 18 ljudi
Ilustracija. Ivo Cagalj/PIXSELL

S izletničkog broda koji je počeo tonuti u srijedu popodne kod Drvenika spašeno je 16 putnika, među kojima je bilo djece i jedna trudnica te dva člana posade, a nitko nije ozlijeđen, izvijestilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) pokrenula je koordiniranu akciju spašavanja prema brodolomcima u Drveničkom kanalu u 17.25 nakon što je posada jedrilice Dalecarlia javila o havariji izletničkoga broda na poziciji hrid Vinišće, oko 1,5 nautičke milje od Drvenika Velog.

Brod počeo ubrzano tonuti, svi putnici su izvučeni

Odmah po zaprimanju dojave o događaju su iz MRCC Rijeka obavijestili nadležnu Lučku kapetaniju Split, pripadajuće lučke ispostave Trogir i Milnu, kao i Pomorsku policiju Split te ih angažirali, priopćeno je iz ministarstva.

S obzirom nato da je izletnički brod ubrzano primao more i tonuo, iz MRCC Rijeka putem Obalne radio postaje ORP Split-radio pozvani su svi sudionici u pomorskom prometu, koji su plovili u blizini da se uključe u spasilačku akciju te su u vrlo kratkom vremenu svi putnici izvučeni iz mora na nekoliko pristiglih plovila.

Na brodu bila i trudnica

Nakon toga su otplovili u Vinišće, gdje su djelatnici Hitne medicinske pomoći Trogir i Split organizirali prihvat brodolomaca. Djelatnici hitne pomoći su obavili preventivne preglede spašenih, među kojima je bilo djece i jedna trudnica, nakon čega je potvrđeno kako među spašenima nitko nije ozlijeđen.

Službenici Lučke kapetanije Split osigurali su poziciju havarije izletničkog broda. Riječ je o brodu imena 'Đeni' hrvatske zastave, kojim je zapovijedao vlasnik N.A, državljanin Hrvatske, a u trenutku havarije na brodu se, uz još jednog hrvatskog člana posade nalazilo 16 putnika.

Brod je potonuo

Prema izjavi zapovjednika broda i člana posade, tijekom plovidbe na izletničkoj ruti primijetili su snažniji prodor mora u potpalublju, zbog čega je brod počeo ubrzano tonuti. Stoga je zapovjednik odmah naredio svim putnicima da obuku spasilačke prsluke, brod je usmjerio prema obali hridi Vinišće, do koje je gotovo uspio doploviti i gdje je dubina mora 4 do 5 metara.

U okviru očevida službenici Lučke kapetanije Split u suradnji s Pomorskom policijom Split potvrdili su da zapovjednik i vlasnik potonulog broda posjeduje valjanu dozvolu za voditelja brodice C kategorije, a točan razlog potonuća utvrdit će se nakon što se brod osposobi za vađenje iz mora i otegli na siguran vez, gdje će se dovršiti očevid, navodi se u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara