Potpisan protokol o Prevlaci

Potpisan protokol o Prevlaci

MINISTRI vanjskih poslova Tonino Picula i Goran Svilanović potpisali su na graničnom prijelazu Konfin Protokol Vlade RH i Savezne vlade SRJ o privremenom režimu uz južnu granicu između dviju država.

Privremeni režim podrazumijeva zajedničko upravljanje Republike Hrvatske i SR Jugoslavije na moru, dok poluotok Prevlaka prelazi u ruke hrvatskih vlasti.  Dvije strane usuglasile su se da će se konačni dogovor o granici na moru, koja nikad nije postojala, postići naknadno.

Hrvatska će privremeno vršiti jurisdikciju na kopnenom području jugozapadno od Konfina, a SRJ Jugoslavija na kopnenom području sjeverno od Konfina. Hrvatska će izvršiti potpunu demilitarizaciju u dubini pet kilometara, a SRJ Jugoslavija tri kilometara od Konfina.

Stranke Protokola suglasne su da se u morskom području zapadno od ravne crte koja se proteže od Konfina do točke udaljene tri kabla (554 metra) od Rta Oštro na spojnici Rt Oštro-Rt Veslo isključiti nadležnost policijskih i vojnih snaga. Za sigurnost u tom području brinut će mješovita policijska posada na policijskom plovidbu.

SRJ Jugoslavija obvezala se da njeni ratni brodovi u području između Rta Kobila i Rta Đurov Kam i između Rta Oštro i Rta Mirišta neće izvoditi vježbovne aktivnosti, neće demonstrirati silu, ne zaustavljati se niti se sidriti. Njene će podmornice kroz to područje ploviti na površini.

Potpisanim Protokolom se privremeno uređuju međusobni odnosi u svezi sa prelaskom granice, pograničnim režimom, policijskim i carinskim nadležnostima. Dogovoreno je da će lokalnom stanovništvu prijelaz granice biti omogućen uz pograničnu propusnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protokol, koji je na tehničkoj razini dogovoren prošle srijede, rezultat  je devet mjeseci intenzivnog pregovaranja na relaciji Zagreb - Podgorica – Beograd. Ministri Picula i Svilanović u petak su u Portu, na ministarskom sastanku OESS-a potvrdili taj dogovor.

 Rok za potpisivanje ovog sporazuma bio je 15. prosinca kada promatračima UN-a na Prevlaci završava mandat.  Tog dana Prevlaku će napustiti UN-ova promatračka misija (UNMOP), a Vijeće sigurnosti moći će ustvrditi kako je ta misija uspješno okončana.

Oba izaslanstva nakon potpisivanja Protokola dolaze u Zagreb. U zgradi Vlade u 14 sati službeno će biti predstavljen Protokol o privremenom režimu na Prevlaci. Na konferenciji za novinare, između ostalih, na pitanja će odgovarati premijer Ivica Račan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara