POTPISIVANJE AMERIČKO-JADRANSKE POVELJE U TRAVNJU

Američkojadranska povelja, koja bi trebala voditi Hrvatsku, Makedoniju i Albaniju u NATO, usuglašena je i bit će potpisana u prvoj polovici mjeseca travnja, rekao je u petak hrvatski veleposlanik u Washingtonu Ivan Grdešić.

U petak je u State Departmentu održan radni sastanak predstavnika hrvatskog, makedonskog i albanskog veleposlanstva te američkog State Departmenta na kojem je usuglašena konačna inačica Američko-jadranske povelje (US-Adriatic Charter).

"Povelja će biti potpisana u drugom tjednu travnja, a potpisat će je ministri vanjskih poslova triju zemalja i američki državni tajnik Colin Powell", rekao je Hini Grdešić koji je na sastanku predstavljao Hrvatsku.

Tom prigodom bi hrvatski ministar Tonino Picula i ministri druge dvije zemlje trebali posjetiti i Bijelu kuću i razgovarati s članovima Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Američko-jadranska povelja predviđa načela i obveze suradnje triju zemalja na njihovom putu u NATO. Dokument traži jačanje demokracije, prava manjina, suzbijanja terorizma, prekograničnog kriminala i oružja za masovno uništenje i potiče započete reforme oružanih snaga u tri zemlje i njihovu vojnu suradnju.

U povelji nema posebnih obveza za tri zemlje, već se radi o općim uvjetima za sve zemlje NATO-a.

Povelja ne predviđa kada će do prijama doći, ali kaže da bi tri zemlje mogle postati članicama Sjevernoatlantskog saveza prvom prigodom, nakon što ispune uvjete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Grdešić je rekao da će trebati možda i tri godine da se proces predviđen Poveljom dovrši.

U preambuli Povelje stoji da će se tri zemlje procjenjivati za članstvo u NATO-u prema individualnim postignućima, na čemu je posebno inzistirala Hrvatska.

"Američko-jadranska povelja je politički okvir suradnje tri zemlje, Hrvatske, Makedonije i Albanije te Sjedinjenih Država na konačnom ostvarenju ideje cjelovite i slobodne Europe i cjelovitog članstva u NATO-u," rekao je Grdešić.

Na summitu NATO-a u Pragu u studenom prošle godine u članstvo Saveza je pozvano sedam zemalja Vilniuske skupine, Bugarska, Estonija, Latvija, Litva, Rumunjska, Slovenija i Slovačka, koje će i službeno biti primljene na sljedećem summitu 2004.

U članstvo tada nisu pozvane tri zemlje Vilniuska skupine, Hrvatska, Albanija i Makedonija, ali su im američki predsjednik George W. Bush i glavni tajnik NATO-a George Robertson obećali nastavak politike otvorenih vrata što se formalizira Američko-jadranskom poveljom .

Uzor za Američko-jadransku povelju je Baltička povelja, koju je SAD početkom 1998. potpisao s tri baltičke zemlje, Estonijom, Latvijom i Litvom.

(Hina) sl sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara