Potpredsjednica Vlade Kosor primila članove obitelji Zec

POTPREDSJEDNICA Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor primila je danas članove obitelji Zec, Dušana i Gordanu, i uručila im Vladinu odluku o dodjeli jednokratne pomoći od 1,5 milijuna kuna, a novac će im biti doznačen na žiroračun.

Potpredsjednica Kosor izjavila je novinarima da je Dušana i Gordanu Zec izvijestila o jučerašnjoj Vladinoj odluci da im dodijeli jednokratnu novčanu pomoć, jer su kao maloljetnici ostali bez roditelja i hranitelja, skrbi i sredstava za život.

"Mislimo da će taj novac poslužiti za stvaranje preduvjeta za (njihov) samostalan život u budućnosti", kazala je Kosor, dodavši da su razgovarali o mnogim stvarima i da je izrazila duboko suosjećanje zbog njihove obiteljske tragedije i poželjela im puno sreće i zdravlja u životu. "Puno smo razgovarali o njihovoj budućnosti i o tome što dolazi, čime se bave, o čemu razmišljaju i maštaju. Bio je to vrlo zgodan susret i razgovor i dogovorili smo se da ćemo se susresti opet", istaknula je Kosor.

Dušan Zec zahvalio je potpredsjednici Kosor, Vladi i premijeru "na našem dogovoru", odvjetniku njihove obitelji Anti Nobilu te svim medijima koji su pratili "njihov slučaj".

Za obitelj Zec javnost je doznala u početku rata 1991. kad su pripadnici pričuvnog sastava MUP-a u Zagrebu ubili Mihajla, njegovu suprugu Mariju i njihovu 12-godišnju kćer Aleksandru. Iako su počinitelji priznali zločin, zbog proceduralne pogreške nikada nisu kazneno odgovarali.

Ostalih dvoje preživjele maloljetne djece, Gordana i Dušan, od 1991. žive u Banjoj Luci kod bake, s kojom su zajedno zagrebačkom Općinskom sudu uložili tužbu protiv hrvatske države, tražeći 1,5 milijuna kuna naknade štete, upravo koliko im je Vlada odlučila isplatiti jednokratnom novčanom pomoći.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara