Potpredsjednik Ante Simonić na zasjedanju komisije UN-a za ljudska prava

NAJVEĆI redoviti godišnji sastanak u području ljudskih prava na globalnoj razini, 59. zasjedanje Komisije UN-a o ljudskim pravima, počeo je 17. ožujka u Ženevi i u njegovu radu Hrvatska drugi put sudjeluje kao punopravna članica Komisije, priopćio je u utorak vladin ured za odnose s javnošću.

Hrvatsko izaslanstvo predvodi potpredsjednik Vlade Ante Simonić koji je u utorak u održanom izlaganju u Ženevi potvrdio transparentnost i otvorenost Hrvatske prema međunarodnim mehanizmima koji se bave pitanjima ljudskih prava.

U ime Vlade Simonić je uputio otvoreni poziv tematskim izvjestiteljima Komisije za ljudska prava, piše u priopćenju u kojem se dodaje da je dosad više od 40 država uputilo takav poziv.

Svjetska sigurnost i mir moraju biti građeni na čvrsto utemeljenim ljudskim pravima koja se ne smiju žrtvovati u borbi protiv terorizma, istaknuo je Simonić u svome izlaganju.

Ubojstvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića ujedno je napad na demokratske reforme u Srbiji i Crnoj Gori te će Hrvatska, kao susjedna država pomoći vladi i narodu Srbije i Crne Gore u naporima jačanja vladavine prava, demokratskog napretka i ljudskih prava, istaknuo je u izlaganju.

Hrvatska je u posljednjih godinu dana napredovala na području zaštite i promicanja ljudskih prava, osobito na institucionalnoj i zakonodavnoj razini, izvijestio je Simonić a prenosi se u priopćenju.

U tekstu se podsjeća da je usvojen Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, a u izradi je Nacionalni plan za Rome, Zakon o ravnopravnosti spolova, Zakon o zaštiti protiv nasilja u obitelji i Zakon o ombudsmanu za djecu.

U priopćenju se podsjeća da je 2003. europska godina invalida i da je Hrvatska usvojila Nacionalnu strategiju za invalide.

Spomenut je i osnutak Nacionalnog odbora za suzbijanje trgovine za invalide i Nacionalnog odbora za suzbijanje trgovine ljudima, kao i usvajanje Nacionalnog plana. U zadnjoj fazi je i izrada Nacionalnog programa za obuku o ljudskim pravima.

Kao nastavak Programa za tehničku suradnju istaknut je osnutak Centra za ljudska prava, zajedničkog projekta tehničke suradnje UN-a i hrvatske Vlade. Sve veća uloga NGO-a u promicanju ljudskih prava vidljiva je iz odluke Vlade o financiranju pomoći pri realizaciji 442 programa, rečeno je u izlaganju a prenosi se u priopćenju.

Simonić je izvijestio i o povratku prognanika i izbjeglih osoba, te o pozitivnim koracima kod rješavanja pitanja nestalih osoba. Za 2003. iz državnog proračuna predviđeno je 300 milijuna eura za različite programe povratka osoba, od čega 3/4 sredstava treba iskoristiti za povratak Srba, rekao je on.

Dodao je da je svrha Projekta održivog povratka prognanih i izbjeglih osoba povratak imovine i kuća.

U priopćenju se dodaje kako je Simonić podsjetio da je Hrvatska pristupila najvažnijim konvencijama i paktovima UN-a i Vijeća Europe o zaštiti ljudskih prava te da slijedi međunarodne standarde. Hrvatska je zadovoljna povećanim zanimanjem regionalnih europskih organizacija za problematiku zaštita ljudskih prava, a time i Europske unije, kojoj želi pristupiti a što je jedan od najvažnijih strateških ciljeva Republike Hrvatske.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara