potpredsjednik dc-a joško morić o korupciji i organiziranom kriminalu

Dopredsjednik Demokratskog centra (DC) Joško Morić danas je na izbornoj skupštini DCa Osječkobaranjske županije ustvrdio kako su, i u Hrvatskoj, korupcija i organizirani kriminal uzeli maha, ali da nema političke volje da se tome stane na kraj. L

Problem korupcije i organiziranog kriminala "uzeo je toliko maha da više ne blokira samo razvoj poduzetništva i gospodarstva, već i razvoj demokracije, a u to je uključena i politička mafija", kazao je Joško Morić.

"Zna se da je obvezno podmićivanje da bi se dobili primjerice, poslovi na dionicama autocesta, o čemu se već i javno govori", rekao je Morić i ocijenio je kako su "svi ti događaji odraz nepostojanja političke volje za konkretnom akcijom u suzbijanju spomenutih pojava".

Posebno je istaknuo da je "korumpiran i sustav državne uprave" i dodao: "Govori se o problemima Sunčanog Hvara čija su pozadina velika deponirana novčana sredstva Ljubljanske banke, koja će biti isplaćena pravnom sljedbeniku SKH, tj. SDP-u ukoliko omogući određene transakcije i rješenje problema".

Komentirajući osnutak USKOK-a Morić je ocijenio da je "USKOK posve neučinkovit, nema čak ni prostor, primjerene djelatnike, niti opremu, a to je "odraz nepostojanja političke volje za konkretnom akcijom u suzbijanju kriminala svih oblika".

Morić je također rekao kako ne vjeruje da će se događaji u Srbiji posebno odraziti na stanje u Hrvatskoj, no da aktualna događanja valja pozorno pratiti i izaći u susret zahtjevima srbijanske vlasti i državnih tijela vezano za pomoć i suradnju, jer je organizirani kriminal problem cijele međunarodne zajednice.

Osvrnuvši se na gospodarsku situaciju u Hrvatskoj, pa tako i u Slavoniji i Baranji i na rješenja koja iznalazi vladajuća koalicija, Morić je ocijenio da je stanje loše, a da je Vlada, "koja nema gospodarskih stručnjaka, talac koalicije".

U DC-u smatraju da gospodarskog rasta i razvoja ne može biti bez političke stabilnosti "koja se ne može postići interesnim, već isključivo programskim koalicijama".Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara