Potres u Čileu: Podrhtavanje tla za tri metra pomaklo grad Concepcion

Potres u Čileu: Podrhtavanje tla za tri metra pomaklo grad Concepcion

Tekst: I.Kri.
Foto: AFP

RAZORAN potres magnitude 8,8 stupnjeva, koji je prije dva tjedna pogodio Čile, bio je dovoljno snažan da za najmanje tri metra na zapad pomakne grad Concepcion, dok se glavni grad Santiago pomaknuo za 28 centimetara u smjeru zapad-jugozapad.

Potres je pomaknuo i druge dijelove Južne Amerike, kao i dijelove Falklandskih otoka. Rezultati o pomicanju gradova dobiveni su satelitskim mjerenjima prije i poslije razornog potresa 27. veljače, piše CNN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Potres u Čileu poremetio Zemljinu rotaciju i skratio dan

NASA je već ranije objavila kako su njezini znanstvenici ustanovili da se zbog potresa poremetila Zemljina rotacija što je skratilo dan za 1,26 mikrosekundu. Snažan potres, kao što je bio ovaj koji je pogodio Čile, premjesti velike količine kamenja i promijeni raspored mase na Zemlji. Kada se promijeni raspored mase, to mijenja i rotaciju Zemlje.

Znanstvenici u istraživanju potresa koji je pogodio Čile vide veliku priliku za skupljanje vrijednih informacija za budućnost. "Potres u regiji Maule bit će jedan od najvažnijih, ako ne i najvažniji, veliki potres do sada proučavan", rekao je Ben Brooks sa Sveučilišta na Havajima te je dodao kako sada imaju moderne i precizne instrumente za vrednovanje ovakvog događaja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara