Stručnjaci kažu kako je potres u Sjevernoj Koreji vjerojatno prirodan

Stručnjaci kažu kako je potres u Sjevernoj Koreji vjerojatno prirodan

Foto: Hina

MANJI potres blizu mjesta na kojem Sjeverna Koreja izvodi nuklearne testove vjerojatno nije izazvala ljudska aktivnost, objavili su Kina, Južna Koreja i agencija za nadzor nuklearnih pokusa.

Time su ublažili strah da je Pyongyang izveo novi nuklearni test samo nekoliko tjedana od posljednjega.

Nije nuklearna eksplozija

Kineska uprava za potrese objavila je da potres jakosti 3.4 stupnja nije bila nuklearna eksplozija i da ima sva obilježja prirodnog podrhtavanja tla.

CTBTO, organizacija koja nadzire nukleaarne testove i južnokorejski geološki institut također su priopćili kako vjeruju da se radi o prirodnom potresu.

Pentagon i američko ministarstvo vanjskih poslova zasad nisu komentirali vijest o potresu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Seizmička aktivnost zabilježena je samo nekoliko sati prije nego što se sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Ri Yong Ho, koji je u četvrtak upozorio da bi Pyongyang mogao izvesti test nuklearne bombe, trebao obratiti Općoj skupštini UN-a u New Yorku.

On novinarima nije želio reći je li S.Koreja doista izvela pokus.

Eskalacija odnosa

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un obrušio se ovaj tjedan na svjetske čelnike zbog novih oštrijih sankcija protiv njegovog komunističkog režima zbog nastavka razvoja nuklearnog i raketnog programa.

Nova eskalacija u odnosima SAD-a i S.Koreje uslijedila je nekoliko dana nakon govora Donalda Trumpa pred Općom skupštinom UN-a, u kojemu je sjevernokorejskog čelnika nazvao "čovjekom raketom" u samoubilačkoj misiji, zaprijetivši da će tu zemlju u potpunosti uništiti. U četvrtak je naložio uvođenje novih sankcija Sjevernoj Koreji.

Samo nekoliko sati nakon informacije o pooštravanju sankcija, Kim Jong-Un je Trumpa nazvao "mentalno poremećenom osobom" koja će "skupo platiti prijetnje upućene njegovoj zemlji".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara