Potresi i tsunami poharali Japan: Više od 1000 mrtvih, 88 tisuća nestalih!

Foto: AFP
Video: YouTube

SNAŽAN potres magnitude 8,9 po Richteru zatresao je danas područje obale Japana. Ubrzo nakon toga zemlju je zatresao još jedan potres jačine 7,9 stupnjeva po Richteru. Epicentar prvog potresa je bio oko 400 kilometara sjeveroistočno od Tokija na dubini od oko 32 kilometra. Japan čitavog dana potresaju novi potresi među kojima su mnogi vrlo snažni.Prema priopćenju koje je stiglo iz američkog geološkog instituta, potres u Japanu izazvao je u kori Zemlje rascjep dugačak 240 kilometara i širok 80 kilometara.

Japanska agencija Kyodo javlja da je nakon potresa i tsunamija koji je uslijedio nestalo najmanje 88 tisuća ljudi! Agencija Kyodo u jednom je trenutku broj nestalih procijenila na čak 110 tisuća, ali ta je brojka korigirana.

Kyodo je također javio da je na obalama grada Sendai otkriveno više stotina tijela. Tsunami je potopio brod sa sto putnika.

Prema novim informacijama nema opasnosti od radioaktivnog zračenja ali su vlasti naredile evakuaciju stanovništa oko nuklearke Fukushima. Evakuirano je više od 6000 ljudi. Unutar turbine nuklearne elektrane u Fukushimi izbio je požar. Zabilježena je opasno visoka razina radijacije. Japanske vlasti zbog požara na nuklearki proglasile su izvanredno stanje. Došlo je do kvara na sustavu hlađenja nuklearke.AP je javio kako je odlučeno da će se iz reaktora nuklearke namjerno ispustiti radioaktivna para kako bi se smanjio pritisak. Vjeruje se da će veća katastrofa ipak biti izbjegnuta.

Zadnja službena informacija iz japanske policije govori o 337 mrtvih, ali Kyodo već sad javlja da je poginulo najmanje 1000 osoba. Konačna bilanca, nažalost, mogla bi biti još gora.

Tsunami kojeg je prouzrokovao snažan potres u Japanu stigao je do Havaja i do ruskih Kurilskih otoka, gdje je stanovništvo evakuirano. Havaje je danas također zatresao potres od 4,5 stupnjeva po Richteru. Tsunami visine 1,5 metara već je udario američki otok Midway i nastavio prema zapadnoj obali. Očekuje se da će stići sve do Aljaske. Upozorenje od tsunamija je objavljeno za cijelu zapadnu obalu SAD-a, gdje je već naređena evakuacija stanovnika iz priobalnih naselja. Tsunami je stigao do obale Meksika i Kalifornije gdje je evakuirano više tisuća ljudi. U luci Crescent City u sjevernoj Kaliforniji uništeno je najmanje 35 brodova. Nema informacija o ozlijeđenima.

Još potresa jačih od 7 stupnjeva po Richterovoj ljestvici bi mogli zatresti Japan u roku od mjesec dana, upozoravaju iz japanske Nacionalne meteorološke službe. Tragediju u Japanu na konferenciji za novinare u Bijeloj kući komentirao je i Barack Obama, koji je ponudio američku pomoć narodu Japana.

BBC javlja da su se zgrade u Tokiju tresle više minuta te su ljudi u strahu bježali na ulice. Japan je izdao najozbiljnije upozorenje od tsunamija, a očekuju val koji bi mogao biti visok i do šest metara.

Američki geolozi su prvo objavili da je magnituda potresa bila 7,9 stupnjeva, a njegov epicentar oko 400 kilometara sjeveroistočno od Tokija na dubini od oko 32 kilometra. Kasnije su napisali da je potres bio jačine 8,9 stupnjeva.

Tsunami odnio automobile s mosta

Japanska televizija je pokazala snimke automobila koji su padali s mosta u more. Nakon početnog potresa zabilježeno ih je još nekoliko vrlo snažnih. Opasnost od tsunamija objavljena je u više zemalja uključujući i Rusiju. Potres je pokrenuo tsunami visine oko četiri metra. Ima izvještaja o ozlijeđenima u Tokiju. Tsunami je izazvao velike štete, službe pokušavaju zbrojiti štetu, ozlijeđene, čak i moguće mrtve u potresu, no tih podataka još nema.

Potres se osjetio u 14.46 sati po lokalnom vremenu te je za njim slijedilo još nekoliko jakih podrhtavanja zemlje od kojih je najjači bio pola sata kasnije s magnitudom 7,4 stupnja. Snimke japanskih televizija pokazuju zgradu u plamenu u Tokiju. U glavnom japanskom gradu su zaustavljeni vlakovi te su putnici istrčali na perone.

Nakon tsunamija nestao vlak

Putnički vlak kompanije East Japan Railway Co. koji je vozio na relaciji Sendai - Ishinomaki nestao je nakon što je tsunami pogodio obalu Japana! Zadnja poznata lokacija vlaka bila je nedaleko od stanice Nobiru. Pretpostavlja se da je vlak pomeo tsunami. Ne zna se koliko je putnika bilo u vlaku.

AFP je tijekom poslijepodneva javio da je nestao i drugi vlak, međutim nije ponudio nikakve dodatne detalje.

Srušio se strop tokijske dvorane Kudan Kaikan

Srušio se strop u velikoj tokijskoj dvorani Kudan Kaikan gdje je ozlijeđeno nekoliko ljudi, piše NHK. Tijekom potresa su sa stolova padale knjige i papiri. Televizijske snimke pokazuju i da se razbilo staklo na autobusnoj postaji u Tokiju tijekom potresa. I 30 minuta nakon potresa su se u Tokiju još uvijek ljuljale visoke zgrade, a telekomunikacijska mreža nije radila.

Naređena evakuacija stanovništva koje živi u blizini nuklearke!

Iako tvrde kako nema opasnosti od zračenja, japanske vlasti naredile su evakuaciju stanovništva koje živi nedaleko nuklearke Fukushima, javlja NBC.

Međunarodna agencija za atomsku energiju IAEA izvijestila je kako su četiri japanske nuklearke uspješno i sigurno zatvorene. Japanske vlasti, koje su proglasile izvanredno stanje zbog nuklearne  opasnosti, tvrde kako se nuklearke zatvaraju i stanovništvo evakuira samo zbog mjera predostrožnosti. No, agencija Kyodo tvrdi kako su mjerenja  zabilježila "abnormalne vrijednosti radijacije" u zraku kod nuklearke Fukushima.

IAEA traži detaljne informacije o mjerenjima radijacije na područjima blizu nuklearke Fukushima.

Nakon potresa je izbio je požar u nuklearnoj elektrani Tohoku. Kyodo piše da su iz tvrtke kazali da nemaju informacija o problemima nakon katastrofe. Japanska vlada je odlučila proglasiti hitnu situaciju u nuklearnim elektranama. Prema prvim informacijama nema opasnosti od zračenja.

Eruptirao vulkan u Indoneziji

Mount Karangenat, jedan od najaktivnijih indonezijskih vulkana, aktivirao se nedugo nakon potresa u Japanu, prenose strane agencije. Započela je evakuacija stanovnika koji žive pokraj vulkana, s obzirom da vulkan izbacuje lavu i oblake plina. Nema informacija o eventualnoj šteti. Mount Karangenat zadnji put je eruptirao u kolovozu prošle godine. Tada je poginulo četvero ljudi.

Sedmi najjači potres u povijesti

Današnji potres u Japanu po magnitudi se smjestio na sedmo mjesto najjačih izmjerenih i procijenjenih u povijesti. Prvi i najjači na toj listi je onaj koji je 1960. godine pogodio Valdiviju u Čileu kada je magnituda bila 9,5 stupnjeva. Nakon toga slijedi potres na Aljasci 1964. godina sa jačinom 9,2 stupnja te onaj iz 2004. godine iz Sumatre sa 9,1 stupnjem. Na četvrto mjesto su se smjestili potresi iz Kamčatke, Čilea i Kanade

Kamčatku je potres od 9 stupnjeva zatresao 1952. godine, dok je onaj u Čileu bio 1868. godine i procijenjen je na istu magnitudu. Jačine potresa prije početka 20. stoljeća su procijenjene, jer nisu postojali precizni instrumenti koji danas mjere. Na 9 stupnjeva je procijenjen i potres iz graničnog područja Kanade i SAD-a iz 1700. godine. Nakon ovih potresa se po jačini, na sedmo mjesto, svrstao današnji potres u Japanu. 

Josipović izrazio sućut japanskom caru

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović uputio je izraze sućuti japanskom caru povodom katastrofalnog potresa sljedećeg sadržaja:

"Dopustite da Vam ovim putem u ime građana Republike Hrvatske i u svoje osobno ime izrazim najdublju sućut koju osjećamo zbog tragičnih događanja koja su danas zadesila prijateljski Japan. Vijest o velikom broju ljudskih žrtava i teškoj materijalnoj šteti koju je uzrokovao jedan od najdestruktivnijih potresa ikad zabilježenih u Vašoj regiji, sve nas je duboko potresla i ražalostila.

U ovim iznimno teškim trenucima za Vašu zemlju, molim Vas da primite izraze naše iskrene solidarnosti i snažne moralne potpore. Čvrsto se nadamo da će se pogođena područja brzo i uspješno oporaviti od ove uistinu teške tragedije.

Najljepše Vas molim, Vaše Veličanstvo, da izraze našeg suosjećanja prenesete obiteljima poginulih i nestalih, kao i svim građanima prijateljskog Japana".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara