"Potrošač": Netko je omogućio HT-u da izigra odluku Ustavnog suda

DRUŠTVO za zaštitu potrošača "Potrošač" ocijenilo je u današnjem priopćenju da je "netko" omogućio Hrvatskom Telekomu (HT) da telefonsku pretplatu jednostavno preimenuje u mjesečnu naknadu za pristup mreži, čime je "sramotno izigrana srpanjska odluka Ustavnog suda".

Na tužbu "Potrošača" Ustavni je sud u srpnju ove godine ukinuo telefonsku pretplatu, ali je primjenu odgodio do 31. listopada kako bi ovlaštena tijela do tada to pitanje uredila u skladu s Ustavom i Zakonom.

No, kako je krajem listopada rečeno u HT-u, korisnici fiksne telefonske mreže plaćat će i nakon 31. listopada "pretplatu", to jest, po novom Zakonu o telekomunikacijama, mjesečnu naknadu za uslugu pristupa telekomunikacijskom sustavu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Društvo "Potrošač" smatra da se time ponovno krši Ustav i Zakon o zaštiti tržišnog natjecanja, a HT-u protupravno osigurava povoljniji položaj na tržištu i "stjecanje ekstraprofita utemeljenog na plaćanju nečega ni za što".

"Potrošač" pita tko je HT-u odobrio preimenovanje pretplate u stalnu mjesečnu naknadu i tako mu omogućio "zaobilaženje odluke Ustavnog suda", te jesu li HT i njegovi financijski interesi izvan dosega hrvatskoga pravnog sustava.

U HT-u kažu da da će korisnici i dalje plaćati mjesečnu naknadu jer je Pravilnik, čiji je dio odredbe o pretplati Ustavni sud ukinuo, prestao vrijediti donošenjem Zakona o telekomunikacijama u kolovozu ove godine, kojim je previđeno plaćanje naknade.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara