Potvrđen novi virus ptičje gripe u Hrvatskoj

NA MRTVOM labudu koji je pronađen prije tjedan dana na Čiovu imao je virus ptičje gripe H5, potvrdili su iz ministarstva poljoprivrede. Radi li se o smrtonosnom podtipu H5N1 znat će se u utorak.

Uzorak je analiziran u labaratoriju Centra za peradarstvo Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

Uzorak će biti poslan u Veliku Britaniju, gdje će se nakon analize doznati radi li se o smrtnosnom virusu H5N1.

Podsjetimo, radi se o mladom labudu koji je pronađen na plaži na Čiovu kod Slatine 13. veljače navečer.

"Labud je pronađen na neuobičajenu mjestu i bio je jedini uginuli labud, a uza nj je pronađena i mrtva patka za koju je nalaz bio negativan." - kazao je Čobanković na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Ministar je najavio da će sutra biti poznat N podtip virusa, odnosno radi li se o visoko patogenom virusu H5N1.

"Još večeras na Čiovu će se poduzeti mjere, uključivo i dezinfekcijsku barijeru na mostu koji spaja otok Čiovo s kopnom." - dodao je ministar.

Čobanković je kazao kako je informirao Europsku komisiju o rezultatima analize, odnosno o novom slučaju ptičje gripe u našoj zemlji.

U području od tri kilometra oko mjesta na kojem je pronađen labud, priklupljat će se i promatrati uzorci peradi.

Uspostavit će se i Stožer, a u skladu sa situacijom na terenu poduzet će se propisane mjere sprječavanja širenja virusa za područje u radijusu od tri i od deset kilometara od lokaliteta gdje je pronađen uginuli labud.

Kada je riječ o Čiovu ministar Čobanković objasnio je da je to specifičan izolirani lokalitet, otok, na kojem je mala ili gotovo nikakva populacija domaće peradi, pa će se u skladu s time donositi i provoditi potrebne mjere.

Izvijestio je i kako s uginulim labudom nitko nije bio u kontaktu, jer su, nakon što je viđen na obali, po njega došli stručnjaci splitskog Veterinarskog instituta i tkivo uginule ptice poslali na analizu u Centar za peradarstvo Hrvatskog veterinarskog instituta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Čobanković je rekao kako je iznenađujuće što je labud pronađen na tom mjestu, neuobičajenom za labudove. Najavio je da će sutra i osobno biti na Čiovu.

Također je kazao da će Hrvatska o pojavi ptičje gripe obavijestiti sve potrebne međunarodne institucije, kao što je Europska komisija, i susjedne države.

Ministar poljoprivrede naglasio je kako ne očekuje da će se to odraziti na izvoz, jer se ptičja gripa proširila na gotovo sve europske zemlje.

Napomenuo je i kako će se propisati određene mjere koje će se odnositi za cijelu državu, a da je zatvaranje peradi jedna od značajnih pretpostavki za smanjenje mogućnosti da dođe do pojave ptičje gripe na domaćoj peradi, pogotovo sada kada se očekuju velike migracije ptica.

Hrvatska je prvi slučaj ptičje gripe imala lani u listopadu kada je smrtonosni H5N1 virus pronašen kos šest labudova u istočnom dijelu zemlje.

Index.hr/Hina

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara