Potvrđen prvi slučaj kravljeg ludila na nekoj drugoj životinji

EUROPSKI znanstvenici potvrdili su prvi slučaj kravljeg ludila (BSE) kod koze, što je prvi put da je ta bolest koja je poharala europske farme i usmrtila stotinjak ljudi dijagnosticirana kod jedne druge životinjske vrste, objavila je u petak Europska unija.

"Sumnjivi slučaj BSE-a kod koze ubijene u Francuskoj 2002. danas je potvrdila skupina europskih znanstvenika", priopćila je Europska komisija.

Znanstvenici su u početku mislili da je životinja imala grebež ovaca (scrapie), bolest iz iste porodice kao i BSE (goveđa spongiformna encefalopatija), poznatije kao kravlje ludilo.

Komisija ističe ipak da gotovo ne postoji rizik da bi se bolest mogla prenijeti na ljude zahvaljujući strogim higijenskim mjerama pri proizvodnji hrane i propisima o stočnoj hrani. "Mjere opreza za zaštitu potrošača od te mogućnosti primjenjuju se u EU već nekoliko godina... i mogući rizik za potrošače je minimalan", priopćila je Komisija.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska agencija za sigurnost hrane EFSA objavila je da je prerano za analizu rizika od kozjeg mesa za što su potrebna daljnja ispitivanja.

Europska unija uzgaja gotovo 11,6 milijuna koza, a najveća stada imaju Francuska, Španjolska i Grčka.

Dosad se smatralo da postoji rizik od pojave BSE-a kod ovaca, a ne koza. BSE kod ovaca još nije potvrđen, no postoje bojazni da su neke ovce kojima je bila dijagnosticirana grebež, koja nije štetna za ljude, možda imale baš BSE.

Kravlje ludilo prvi je put identificirano u Velikoj Britaniji 1986. godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara