Potvrđena druga optužnica protiv Zdravka Mamića, određen mu je istražni zatvor

Potvrđena druga optužnica protiv Zdravka Mamića, određen mu je istražni zatvor
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

ŽUPANIJSKI sud u Osijeku potvrdio je drugu optužnicu USKOKA-a protiv Zdravka Mamića.

Osim toga, sud je prihvatio prijedlog Državnog odvjetništva i odredio istražni zatvor Zdravku Mamiću. Istražni zatvor ostalim optuženicima nije određen.

Ova optužnica tereti bivšeg čelnika NK Dinama Zdravka Mamića i još šestoricu okrivljenika da su, u sklopu zločinačkog udruženja, ovaj klub oštetili za oko 200 milijuna kuna.

Mamić se na odluku o određivanju istražnog zatvora ima pravo žaliti Vrhovnom sudu, dok se na odluku o potvrđivanju optužnice ne može žaliti.

Zahtjev za izuzeće članova optužnog vijeća zamjenica predsjednika Županijskog suda u Osijeku je odbila kao neosnovan, dok će o zatraženom izuzeću predsjednika Županijskog suda u Osijeku odluku donijeti predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske. 

Zločinačko udruženje za izvlačenje novca iz Dinama

Drugom optužnicom, uz Zdravka Mamića, obuhvaćeni su njegov sin Mario, brat Zoran, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Artur Vuksan.

Optužnica Zdravka Mamića tereti da je od prosinca 2004. do prosinca 2015. godine ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih tvrtki te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača oštetili klub za više od 144 milijuna kuna.

Uz navedeno, tvrdi se u optužnici, NK Dinamo je neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 milijuna eura, odnosno 55,8 milijuna kuna.

Zahtjevi za izručenje iz BiH mogu se ponoviti

Na upit novinara može li se tražiti Mamićevo izručenje iz BiH ako ova optužnica bude potvrđena, Mamićev odvjetnik Veljko Miljević je prije donošenja ove odluke odgovorio potvrdno. Njegovo izručenje je traženo u nekoliko navrata, zna se kada su pokrenuti postupci izručenja i kako su završili pred mjerodavnim sudovima BiH. Mogu se nastaviti i ponoviti ti postupci, za to nema pravne zapreke, i to se odvija prema Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći, pojasnio je Miljević.

Na upit kada se očekuje odluka o žalbi na prošlogodišnju prvostupanjsku presudu kojom je Zdravko Mamić osuđen na šest i pol godina zatvora, Miljević je kazao kako je Vrhovnom sudu uputio nekoliko podnesaka, kojima nastoji ubrzati proceduru i u kojima je ukazao na neke greške i bitne povrede postupka u žalbenoj fazi.

Ističe kako su obustavom postupka zbog sumnji u davanje lažnog iskaza protiv nogometaša Luke Modrića i Dejana Lovrena nastupile nove činjenice.

Na upit novinara ako žalba na tu presudu bude prihvaćena, može li se Zdravko Mamić u ostalim postupcima koji su pokrenuti protiv njega braniti sa slobode, Miljević je odgovorio potvrdno, izrazivši uvjerenje da će žalba na tu presudu biti prihvaćena.

Uskoro opširnije...

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara