Potvrđena nova Europska komisija

Europski parlament potvrdio je u četvrtak uvjerljivom većinom novi sastav Europske komisije na čelu s predsjednikom Joseom Manuelom Barrosom.

Za novu Komisiju glasovalo je 449 zastupnika, 149 ih je bilo protiv i 82 suzdržana.

Prema izvorima iz Europskog parlamenta, za Barrosovu ekipu glasovala je golema većina od 268 zastupnika Europske pučke stranke, većina od 200 socijalističkih zastupnika kao i većina od 87 liberalnih demokrata. Članovi stranke Zelenih i pripadnici ekstremne desnice glasovali su protiv. Među suzdržanima su bili pojedini francuski i portugalski socijalisti te neki francuski i talijanski liberalni demokrati.

"Možemo reći građanima Europe da smo s iz ove situacije izišli s ojačanim institucijama i u boljem položaju da ispunimo njihova očekivanja", rekao je zastupnicima Barrroso.

Kao prioritete svoje Komisije, Barroso je naveo "veći rast, veću zaposlenost, učvršćenje europskog modela koji pomiruje reforme i ekonomsku dinamičnost sa solidarnošću i socijalnom kohezijom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Barrosova Komisija trebala bi preuzeti dužnost u ponedjeljak, 22. studenoga, a prije toga još je formalno mora potvrditi Vijeće Europske unije.

Potvrđivanjem u Parlamentu okončana je dosad nezabilježena institucionalna kriza u EU. Petogodišnji mandat dosadašnje Komisije Romana Prodija istekao je 31. listopada, a 1. studenoga dužnost je trebala preuzeti nova Komisija.

Međutim, potkraj prošlog mjeseca imenovani predsjednik Komisije Barroso zatražio je odgodu glasovanja kada je postalo jasno da neće dobiti potrebnu potporu Europskog parlamenta. Europski zastupnici imali su primjedbi na izbor nekoliko povjerenika, a najsporniji je bio Talijan Rocco Buttiglione.

Početkom ovoga mjeseca, Barroso je predstavio novu ekipu, koja je uključivala tri promjene u odnosu na prvotni prijedlog. Umjesto Buttiglionea, imenovan je dosadašnji talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini, latvijska kandidatkinja Ingrida Udre zamijenjena je Andrisom Piebalgsom, a Mađar Laszlo Kovacs premješten je iz resora energetike na oporezivanje i carinsku uniju.

Parlament je prije potvrđivanja Komisije, izglasao neobvezujuću rezoluciju u kojoj se Barroso poziva da smijeni bilo kojeg povjerenika koji izgubi povjerenje Parlamenta ili da se pojavi pred zastupnicima i objasni zašto ga ne želi smijeniti.

Barroso je rekao da može prihvatiti takvu rezoluciju, upozorivši parlamentarce da ne idu dalje i ne traže pravo da smjenjuju pojedine povjerenike jer je to u suprotnosti s Ugovorom o Europskoj uniji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara