Potvrđena učinkovitost Aspirina u sprječavanju srčanog infarkta

NEDAVNO objavljeni podaci dugotrajnog ispitivanja, potvrđuju ulogu Aspirina kao vodećeg antiagregacijskskog lijeka za sprječavanje srčanog infarkta i moždane kapi.

Radi se o rezultatima ispitivanja Charisma (Clopidogrel for High Atherothrombotic Risk and Ischaemic Stabilisation, Management, and Avoidance), koji su bili prikazani na ovogodišnjem znanstvenom susretu Američkog udruženja za kardiologiju (American College of Cardiology) u Atlanti i objavljeni u New England Journal of Medicine .

Ti rezultati naglašavaju vodeću ulogu Aspirina među antiagregacijskim lijekovima i samo još povećavaju broj podataka i upotpunjuju zbirku dokaza, koji potvrđuju njegovu ulogu u zaštiti srca.

Ispitivanje je pokazalo da dodatak klopidogrela terapiji s Aspirinom kod širokog kruga bolesnika ne donosi značajniju  korist. Pored toga je kod bolesnika, koji su uzimali klopidogrel, otkriven veći rizik od krvarenja; zato dugotrajna uporaba kombiniranog antiagregacijskog liječenja kod velikog broja slučajeva najvjerojatnije nije opravdana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ovi rezultati ispitivanja potvrđuju već dugo poznate tvrdnje o koristi Aspirina i jačaju njegovo mjesto u antiagregacijskoj terapiji,” riječi su Freek Verheugt, dr. med., profesora kardiologije i predstojnika Kardiološkog odjela Sveučilišta Nijmegen u Nizozemskoj.

“Pored toga sada znamo, da je za dugotrajnu uporabu primjeren samo Aspirin, dvostruko antiagregacijsko liječenje potrebno je ograničiti samo na kratkotrajnu uporabu u akutnim slučajevima.”

Ispitivanje Charisma je međunarodna, multicentrična, dvostruko slijepa i s placebom kontrolirana studija, koja je obuhvatila 15.604 bolesnika, koji su bili stari 45 godina ili su bili stariji, kod kojih je postojao veliki rizik za srčani infarkt, moždanu kap ili smrt kojoj je uzrok neka od krvožilnih bolesti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara