Povijesna presuda: Facebook mora zaštititi privatnost korisnika i podvrgnuti se nadzoru sljedećih 20 godina

Foto: AFP

NAKON brojnih pritužbi na račun Facebooka zbog kršenja privatnosti, američka Federalna trgovačka komisija donijela je "povijesno" rješenje prema kojem Facebook mora puno bolje štititi privatnost svojih korisnika i pristati na stalne provjere nezavisne komisije u tom pogledu sljedećih 20 godina.

Facebook bez pristanka koristio i prodavao privatne podatke

Slučaj proizlazi još iz 2009. godine kada je Facebook počeo privatne informacije korisnika koristiti u javne svrhe bez njihovog znanja i pristanka, što je Komisija okarakterizirala kao "nepravednu i varljivu" praksu, piše New York Times. Federalna komisija je utvrdila i kako Facebook u nekim slučajevima oglašivačima također dopušta uvid u privatne informacije korisnika, kao i to da i nakon brisanja profila Facebook i dalje koristi podatke, iako je Facebook godinama tvrdio da to ne čini.

Ovom odlukom svemu tome bi se trebalo stati na kraj. Iako je Komisija u ovom slučaju navela osam tužitelja, ipak nije optužila Facebook da je namjerno prekršio zakon, pa nije bilo ni odšteta. Međutim, ukoliko Facebook u budućnosti prekrši uvjete ove odluke, bit će primoran plaćati globu od 16.000 dolara na dan, po svakoj točki tužbe.

Očekuje nas puno više gnjavaže na Facebooku


Mark Zuckerberg na svom je blogu priznao da je kompanija "u prošlosti napravila hrpu grešaka", ali da je već popravila hrpu problema koje joj Komisija spočitava. "Facebook će ostati posvećen tome da bude transparentan. Uvijek smo željeli korisnicima omogućiti da objavljuju i dijele sadržaje bez puno gnjavaže", prenosi njegove riječi NYT.

Nove odluke Federalne trgovačke komisije će nedvojbeno rezultirati time da će Facebook morati uvesti malo više "gnjavaže" i provjera. Pretpostavlja se kako će korisnik svaki puta kada nešto želi podijeliti i učini vidljivim izvan svog kruga prijatelja direktno primorati Facebook da provjerava njegovu autentičnost i dozvolu. Privatnost će biti zaštićenija, ali će biti i veća gnjavaža.

Facebook je mislio da se može izvući sa svime, ali nije


"Svi znamo da Facebook stalno ide linijom manjeg otpora i da mu se stalno progledava kroz prste kad su u pitanju obećanja o zaštiti privatnosti. Kao i većina drugih internetskih kompanija mislili su da će se moći izvući s tim. Ali nisu", prokomentirao je profesor prava Eric Goldman odluku Komisije. Da bi se osigurala  stalna poslušnost po ovom pitanju, Komisija je Facebook primorala na to da svoj program zaštite privatnosti podvrgava istrazi neovisne komisije sljedećih 20 godina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara