Povijesni tjedan u kojem smo se riješili Sanadera i Bandića. Tko je sljedeći?

Povijesni tjedan u kojem smo se riješili Sanadera i Bandića. Tko je sljedeći?

Foto: Dragan Matić / Cropix

BIO JE to povijesni tjedan. Prošle nedjelje riješili smo se Ive Sanadera, sinoć Milana Bandića. Prije tjedan dana Sanader je izbrisan iz HDZ-a, sinoć je Bandić izbrisan u drugom krugu predsjedničkih izbora. Jedan je prijetio velikim povratkom, drugi velikom pobjedom, da bi na kraju obojica dobili po repu.

Jadranka Kosor ekspresno se riješila pučista Sanadera, a Zoran Milanović posredno otarasio potencijalnog pučista Milana Bandića. U periodu od nedjelje do nedjelje Hrvatska se dvaput digla na noge i odnijela dvije značajne pobjede. Nakon ovog tjedna više ništa neće biti isto.

Iz politike u crnu kroniku

Sanader više nije ništa bez HDZ-a, a Bandić je porazom u Zagrebu - pa čak i na svojoj Pešćenici - pokazao da nije ništa bez SDP-a. Na kraju su obojica ispali smiješni: mahali su šakama i upirali prstima, pozivali na puč i motivirali buntovne mase, da bi se panika ispuhala preko noći. Danas se više nitko ne sjeća Sanadera, za koji dan mnogi se više neće sjećati ni Bandića. Osim ako se iz političkih rubrika ne presele u crnu kroniku.

Zamislite samo da je uspio Sanaderov puč u HDZ-u. I da je Bandić dobio predsjedničke izbore. I da su njih dvojica dobila državu u ruke. E upravo po tome možete mjeriti važnost ovog tjedna.

Mrak se spuštao na Hrvatsku

Prije godinu dana Sanader je bio neprikosnoveni vladar Hrvatske, a Bandić Zagreba. Premijer je držao sve u pokornosti - stranku, državu, društvo, dobar dio medija - a Bandić dobio četvrti gradonačelnički mandat i ciljao na nešto više. Pogled mu je sezao preko Medvednice, dok se mrak spuštao na Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spustio se i proteklog tjedna kad su se Sanader i Bandić našli nadomak političke moći. Suočeni s brojnim aferama i istragama odlučili su se domoći imuniteta: Sanader svog mjesta predsjednika Vlade kao najmoćnije pozicije u Hrvatskoj, a Bandić Ureda predsjednika gdje ga nitko neće smjeti dirati barem pet godina. Obojica su konzultirali odvjetnike. Raspitali se o imunitetu. I odlučili ponovno podrediti Hrvatsku svojim interesima.

I što sad? Hoće li u zatvor ili u zaborav?

Govorili su o zaštiti nacionalnih interesa, optuživali konkurente za izdaju, nepoštenje i korupciju, hvalili se kako upravo oni predstavljaju vjeru u čovjeka, Boga i domovinu. Drugim riječima, sve ono za što ih se tereti odlučili su okrenuti u vlastitu korist. Srećom - ili za divno čudo - nije im uspjelo. Bilo je ovo sedam dana koji su mogli promijeniti Hrvatsku. Srećom - ili opet za divno čudo - promijenile su je. Ali ovoga puta na bolje.

I što sad? Hoće li Sanader i Bandić osnovati stranku? Ili će završiti u zatvoru? Ili će zauvijek nestati sa scene? Bandić je još uvijek gradonačelnik Zagreba i to je nešto sa čime će se stanovnici metropole teško pomiriti. Čak i oni na Pešćenici. Ali na ovim izborima pokazalo se kako je Bandić zapravo nepopularan u Zagrebu, kako ovisi o SDP-u i kako ga je lako pobijediti kad se antibandićevci pojave na biralištima.

Tko je sljedeći?

Međutim, puno je važnije da su Sanader i Bandić otvoreni za procesuiranje. Ne štite ih najveće stranke. Ne štiti ih imunitet od kaznenog progona. Omraženi su u javnosti. Razgolićeni u medijima. Ako je politička volja dosad zaustavljala progone, sada bi ih mogla pokretati. Preciznije, kao što je Sanaderova volja u slučaju Glavaš pokrenula progon, tako bi Kosoričina - a možda i Josipovićeva - mogla učiniti isto sa Sanaderom. O Bandiću da se i ne govori.

Ali zašto stati na njima? Zašto se ne zapitati tko je sljedeći? Hoće li lavina pomesti i njihove sljedbenike, podanike, sponzore i donatore? Tek u tom slučaju ovaj povijesni tjedan ostao bi zlatnim slovima upisan u povijest. Ipak, nije ni ovako loše, poslužit će za uspomenu i dugo sjećanje.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara