Europski povjerenik: Srbija bi mogla postati članica EU-a do 2025. godine

Europski povjerenik: Srbija bi mogla postati članica EU-a do 2025. godine
Foto: Hina
 
SRBIJA i Crna Gora bi mogle postati sljedeće države koje će se pridružiti Europskoj uniji, vjerojatno 2025., rekao je dužnosnik Europske komisije zadužen za proširenje Johannes Hahn u intervjuu objavljenom danas.
 
EU ulaže diplomatske napore da ubrza korake kojima bi se šest zemalja zapadnog Balkana pridružilo EU-u nakon godina u kojima se taj proces odvijao po načelu kreni-stani.
 
"Vrijeme je da završimo posao iz 1989.", rekao je povjerenik EK-a Hahn misleći na širenje Europske unije na istok nakon pada Berlinskog zida.
 
"Postavili smo godinu 2025. kao indikativni datum prijema Srbije i Crne Gore što je realistično, ali i vrlo ambiciozno", rekao je Hahn.
 
Balkan dobio novu priliku za priključenje EU-u
 
Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Makedonija, Crna Gora i Srbija nadaju se pristupiti Europskoj uniji, no izgledi za njihovo članstvo blijedili su posljednjih godina kako su političari EU-a, suočeni s rastućim euroskepticizmom u svojim zemljama, zatim krizom eurozone 2009.-2013. i odlukom Velike Britanije da napusti EU, gubili zanimanje za proširenje. 
 
Međutim, danas kada raste utjecaj Rusije, migrantska kriza potresa regiju, a Turska sve jače naginje autoritarnosti, želja da se ojača europska integracija nakon što 2019. Velika Britanija napusti EU, pruža novu priliku Balkanu. 
 
"Ili ćemo izvoziti stabilnost u regiju ili ćemo uvoziti nestabilnost", rekao je Hahn u intervjuu za Reuters te dodao da je proces pristupanja EU-u najbolji put za borbu protiv korupcije, organiziranog kriminala i autoritarne prijetnje regiji. 
 
Srbiju smatraju stupom i EU se nada da bi utjecaj Beograda na Balkanu mogao pomoći drugim reformama.
 
Hahn će u veljači posjetiti Srbiju
 
Hahn treba u veljači posjetiti Srbiju nakon što Komisija objavi službenu strategiju za Balkan 6. veljače. Također je predviđeno da će predsjednik EK-a Jean-Claude Juncker posjetiti svih šest zemalja kako bi im izrazio podršku.
 
Hahn treba u Washington otputovati u veljači i s dužnosnicima State Departmenta iscrtati strategiju kako pogurati europski put Balkana.
 
Susjedna Bugarska, koja od siječnja do lipnja predsjeda Unijom, održat će u svibnju poseban summit za Balkan u Sofiji. U srpnju bi Velika Britanija trebala održati drugi veliki skup o Balkanu na najvišoj razini.
 
Poziv na buđenje
 
Makedoniji bi mogla biti ponuđena pozivnica da se pridruži NATO-u što je drugi veliki poticaj u regiji, no za to je potrebno da prethodno riješi dugogodišnji spor s Grčkom oko imena. Hahn je u intervjuu izrazio uvjerenje da bi to pitanje moglo konačno biti riješeno nakon razgovora u Ujedinjenim narodima u siječnju. 
 
Reuters napominje da zapreka za članstvo ima mnogo. Nabraja da su bankovni i pravosudni sustavi šest balkanskih zemalja slabi, da prihodi iznose 30 posto prihoda iz eurozone, prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda.
 
Etničke napetosti i dalje postoje u regiji, a BiH je duboko podijeljena, napominje Reuters.
 
Ubojstvo Olivera Ivanovića, čelnika kosovskih Srba u utorak, pokazalo je svu nestabilnost u regiji, ocijenio je Hahn te istaknuo: "Nadam se da je to poziv na buđenje svim odgovornim političarima. Pozivam državni vrh da shvati da je samo suradnja, pomirba jedini put naprijed."
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara