Povjerenstvo potvrdilo: Nije bilo kvara, MiG-ovi su se sudarili!

Foto: Mario Pušić / Cropix

DVA VOJNA MiG-a koji su u rujnu prošle godine pali u okolici Slunja ipak su se sudarila! Potvrdio je to Goran Strmečki, predsjednik Povjerenstva koje je vodilo istragu oko pada aviona. Strmečki je na konferenciji za novinare kazao da na avionima nije bilo nikakvog kvara.

Nakon što su se avioni sudarili u zraku, s njih su otpale kabine, ali i sedam raketa i jedna bomba. Piloti su srećom tek lakše ozlijeđeni, a žena koja je ozlijeđena na tlu pogođena je gelerom iz ispaljene rakete. U obranu dvojice pilota stao je general Vlado Bagarić, zapovjednik Ratnog zrakoplovstva, koji je kazao da se radi o iskusnim pilotima s 40 do 50 sati leta godišnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri su razloga zbog kojih je došlo do sudara, zaključilo je Povjerenstvo. Krivo su procijenjeni vremenski uvjeti, a piloti se nisu držali procedure ni za vrijeme ni nakon izvođenja vježbe. Povjerenstvo se u svojoj istrazi nije bavilo pitanjem odgovornosti zbog pada aviona, ali ministar obrane Davor Božinović ipak je zatražio da se odredi tko je odgovoran u liniji zapovijedanja.

Podsjećamo, do sudara dva MiG-a došlo je 23. rujna prošle godine za vrijeme vježbe na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik". Avionima su upravljali satnik Igor Trošelj i natporučnik Marijan Kudlik, koji su uspješno iskočili iz aviona i padobranima se spustili na tlo. Na zemlji je komad gelera ozlijedio 69-godišnju Mariju Klipu, koja je zadobila ozljede glave, prsnog koša, donjeg dijela trbuha i natkoljenice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara