Povjerenstvo UN-a za ljudska prava usvojilo rezoluciju o Iraku

PEDESET i tri zemlje članice Povjerenstva UNa za ljudska prava usvojile su u petak rezoluciju o Iraku koja za godinu dana produžuje mandat izvijestitelja UN-a zaduženog za nadziranje stanja ljudskih prava u toj zemlji.

U rezoluciji se od međunarodne zajednice traži da "se žurno odazove golemim humanitarnim potrebama iračkog stanovništva".

Rezoluciju je podržala 31 zemlja, tri zemlje - Kuba, Malezija i Zimbabve - su bile protiv a 12 zemalja je bilo suzdržano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kina, Alžir, Libija, Sudan i Južnoafrička republika nisu sudjelovale u glasovanje kako bi izrazile svoje neodobravanje.

U tekstu rezolucije se sve strane koje su sudjelovale u sukobu u Iraku pozivaju da strogo poštivaju međunarodno humanitarno pravo, posebice Ženevsku i Hašku konvenciju.

Nevladine udruge, posebice Amnesty International, kritiziraju činjenicu da se rezolucijom mandat izvijestitelja UN-a ne proširuje na okupacijske sile u Iraku, a njome nisu obuhvaćena događanja nakon pada režima Sadama Huseina.

Rezolucija ne predviđa ni raspoređivanje promatrača za ljudska prava diljem Iraka, kako su to tražile nevladine udruge a čemu su se usprotivile Sjedinjene države.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara