povjerenstvo za obnovu dubrovnika o zaštiti spomeničke baštine

Na sjednici Stručnog povjerenstva za obnovu grada Dubrovnika, kojoj je predsjedao prof. Miljenko Domjan, raspravljalo se o zaštiti spomeničke baštine u povijesnom središtu Dubrovnika, posebno o sanaciji Orlandova stupa, obnovi Kneževa dvora i katedrale te sanaciji Stare gradske luke.

Nakon završetka sjednice, zatvorene za javnost, Domjan je rekao da su posljednji događaji oko Orlandova stupa, Stare gradske luke i Kneževa dvora, bili medijski preeksponirani. Kako je rekao, obnova Dubrovnika dugotrajan je i složen posao i jedini način na koji se može očuvati grad.

U vezi sa Starom gradskom lukom Povjerenstvo smatra da je potrebna intenzivnija suradnja konzervatora i izvođača kako bi se što kvalitetnije vratio izgled gradske luke.

O dvojbi - replika Orlandova stupa ili original - stajalište je Povjerenstva da treba zadržati original, a budućim naraštajima ostaviti mogućnost postavljanja replike.

Kako je rekao, u obnovi Kneževa dvora sanacija krova, hidroizolacija i odvodnja riješeni su u skladu sa zakonom i propisima o zaštiti spomenika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara