Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa s predstavnicima HUP-a

PREDSTAVNICI Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) izvijestili su danas članove Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa o svojoj zakonskoj inicijativi kojom traže da se ministrima i državnim tajnicima onemogući članstvo u nadzornim odborima tvrtkama od posebnog državnog interesa ili da Vlada precizira kriterije po kojima se pojedino trgovačko društvo uvrštava u tu skupinu.

U HUP-u smatraju da situacija u kojoj ministri, koji kreiraju zakonska pravila tržišnog natjecanja, a istodobno sjede u nadzornim odborima može dovesti do stvaranja monopolskih propisa i nelojalne konkurencije.

Vladin popis tvrtki od posebnog državnog interesa smatraju preširokim i nepreciznim i upozoravaju da se na tom popisu nalaze i tvrtke poput, primjerice, Bizovačkih toplica, u kojima država ima 0,19 posto udjela ili dubrovačkog hotela Belvedere, s državnim udjelom od 0,22 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ne osporavamo da vlasti imaju pravo kontrolirati poslovanje državnih poduzeća, ali ne smiju ugrožavati tržišno natjecanje", istaknuo je glavni direktor HUP-a Đuro Popijač, upozoravajući da neke tvrtke s Vladina popisa izravno konkuriraju privatnim gospodarstvenicima.

Članovi Povjerenstva složili su se da je Zakon o sprječavanju sukoba interesa u tom dijelu neprecizan, zbog čega su, kažu, u tumačenju zakona i sami nailazili na poteškoće.

Predsjednik Povjerenstva Josip Leko upozorio je da zakon definira isključivo sukob između javnog i privatnog interesa, ali ne i sukob između interesa državnih tvrtki i privatnog sektora.

Popijač je najavio da će HUP svoj prijedlog zakonskih izmjena predočiti i Gospodarsko-socijalnom vijeću (GSV), a Leko je najavio da će Povjerenstvo razmotriti i vjerojatno poduprijeti HUP-ovu inicijativu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara