Povjesničar s Harvarda: Crveni križ i Vatikan tisućama nacista pomogli u bijegu

Ilustracija: AFP

U NOVOJ knjizi istraživač s Harvarda Gerald Steinacher objašnjava kako su tisuće nacista uspjele pobjeći progonu i početi novi život.

Steinacher je svoju knjigu većim dijelom bazirao na neobjavljenim dokumentima Crvenog križa koje je uspostavio sistem za zbrinjavanje milijuna izbjeglih ljudi nakon 2. svjetskog rata kojega su iskorištavali i nacisti, piše Telegraph.

Vatikan zločincima pomagao svjesno

Povjesničari su izračunali kako je oko 8 tisuća SS-ovaca uspjelo pobjeći u Veliku Britaniju i Kanadu koristeći dokumente koje im je pogreškom izdao Crveni križ. Većina ratnih zločinaca je ipak pobjegla u Španjolsku diktatora Francisca Franca i Južnu Ameriku.

U knjizi se objašnjava da dok je Crveni križ greškom pomagao nacistima u bijegu, Vatikan je to činio svjesno. Zbog želje za ponovnim uspostavljanjem "kršćanske Europe" ili iz straha od Sovjetskog Saveza, Vatikan je preko svoje komisije za izbjeglice vodećim ratnim zločinima davao lažne osobne dokumente, tvrdi Steinacher.

Crkva ne želi otvoriti arhive

Crveni križ je izdavanje putovnica velikim dijelom temeljio i na preporukama koje je za zločince davao Vatikan. Vatikan uvijek odbija komentirati svoje aktivnosti tijekom 2. svjetskog rata te arhive iz toga razdoblja drži zatvorenima za javnost.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara