Povjesničari za Index o Castru: "Ulazi u povijest kao jedan od najvećih Kubanaca svih vremena"

Povjesničari za Index o Castru: "Ulazi u povijest kao jedan od najvećih Kubanaca svih vremena"

Foto: FAH

REAKCIJE na smrt kubanskog revolucionara Fidela Castra ne jenjavaju, a komentatori, političari i politički analitičari podijeljeni su u ocjenama života i djela Castra.

> Umro Fidel Castro

Index se za komentar Castrove povijesne uloge obratio povjesničarima Draganu Markovini i Hrvoju Klasiću.

Markovina je istaknuo kako kod Castra, u cjelini, ima odličnih stvari, ali i stvari koje nisu dobre.

Markovina: Nadživio je ostvarenje i propast svojih ideala

"Nadživio je ostvarenje i propast svojih ideala u cijelom svijetu. On je osoba koja je na neki način postala, koliko god njemu to ne bilo drago, simbol, a ne sadržaj. Dugi niz godina je tako. Isto se dogodilo i Che Guevari, postao je jedan od najvećih simbola u kapitalističkoj eksploataciji, pogledajte sve te majice s njegovim likom, kape... Ne sumnjam da će se nažalost to njemu isto dogoditi, puno više će se o simbolu govoriti ,nego o onome što je na Kubi napravio.

Za to on nije kriv, on je živio u drugom vremenu, kad su postojali drugi ideali. Tada su ljudi više vjerovali da se isplati napraviti veliku žrtvu za ostvarenje većeg cilja. Stvorio je društvo u kojemu su mnogi živjeli siromašno, implementirao jednopartijski sistem u kojemu sloboda okupljanja nije postojala, i tu nema dileme. Ipak, postavio je i ozbiljan zdravstveni i obrazovni sistem, kubanski liječnici su među najboljima na svijetu, a zdravstvena skrb je u nekim elementima bolja nego SAD-u. Neke stvari je uspio, druge nije, ali naravno - kad netko toliko vlada, kao i Tito, lako se čovjeku mogu izdvajati detalji. U cjelini, ima odličnih stvari, ali ima i stvari koje nisu dobre. Na kraju krajeva, ulazi u povijest kao jedan od najvećih Kubanaca svih vremena, koji je uspio održati režim i vlast mimo i protiv SAD-a i preživjeti kolaps SSSR-a, na koji se bio potpuno oslonio. To nije bilo jednostavno, a i za razliku od svih drugih lidera tog tipa, on se normalno povukao s vlasti kad se razbolio pa 10 godina živio najnormalnije - davao govore, komentare, primanja... Otišao je bez ikakve mistifikacije. To je značajan korak naprijed, u odnosu na lidere u drugim komunističkim režimima", kazao je Markovina za Index.

Klasić je za Index istaknuo da ne treba biti isključiv u valoriziranju Castrove uloge.

Klasić: Potpuno je razumljiva borba Fidela Castra za nezavisnu Kubu

"Prvo bih rekao, načelno, osobno cijenim revolucionarnost Fidela Castra i njegovu borbu protiv kolonijalizma, borbu za slobodnu Kubu. Isto tako cijenim njegovu borbu za bolji život kubanskog stanovništva, u smislu što boljeg obrazovnog sustava i zdravstvenog sustava. Međutim, s druge strane, ja osobno ne bih volio ni u jednom trenutku živjeti na Castrovoj Kubi.

Odgovoriti danas na pitanje koje se često čuje - je li bio heroj ili zločinac, je pojednostavljivanje stvari. Naime, potpuno je razumljiva borba Fidela Castra za nezavisnu Kubu. Njegova borba protiv američkog ekonomskog i političkog utjecaja na Kubi. Ponekad su shvatljive i metode kojima se obračunavao sa neistomišljenicima, ali pri tome ne mislim da su opravdane. Imajući u vidu činjenicu da se SAD nije pomirio s gubitkom Kube, i da su Amerikanci na sve načine pokušavali srušiti Castra i njegovu ekipu, što je uključivalo vojnu invaziju, ali i pokušaje atentata na Castra, vrativši se u početak 60-ih, može biti jasno zašto se vrlo oštro obračunavao s onima koje je smatrao prijetnjom po svoj režim.

Naravno, izostanak sloboda, političkih, ekonomskih i ljudskih, dio su cijelog eksperimenta koji je Castro započeo i koji se pokazao pogubnim za tisuće i tisuće Kubanaca, što je također dio njegove ostavštine. Tako da niti Fidela Castra možemo gledati isključivo kao heroja i borca za kubansku nezavisnost, za jednakost i bolji život svih Kubanaca, iako je bio i to, niti ga možemo gledati kao komunističkog diktatora, tijekom čijeg su režima protivnici ubijani i proganjani", zaključuje Klasić za Index.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara