Povratak na benkovačko područje

PREDSTAVNICI OESS-a, Europske komisije u RH, UNHCRa i njemačke dobrotvorne organizacije ASB nakon razgovora o povratku s gradonačelnikom Benkovca posjetili su susjedni Kašić te su u tom mjestu u nazočnosti 13 srpskih povratnika položili vijence na spomenobilježje poginulim hrvatskim braniteljima.

To je prvi put da su srpski povratnici u tom kraju bili nazočni odavanju počasti hrvatskim braniteljima.

Predstavnici međunarodnih organizacija na sastanku kod benkovačkog gradonačelnika Branka Kutije zatražili su stvaranje ozračja koje će omogućiti brži povratak svih, posebice srpskog pučanstva na benkovačko područje.

Gradonačlenik Kutija izvijestio je nazočne da već sedam godina na rješenje čeka 800 zahtjeva za obnovom koje su podnijeli građani hrvatske nacionalnosti. Obnova kuća nije u nadležnosti grada Benkovca, već se provodi u skladu sa zakonom, a nadležno je Ministarstvo javnih radova, obnove i graditeljstva, rekao je Kutija. Dodao je kako su poznati slučajevi da su pojedine međunarodne dobrotvorne udruge samoinicijativno obnavljale kuće srpskim povratnicima, pa tek nakon obnove tražile rješenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju sastanka predstavnici Europske komisije u RH istaknuli su da je povratak svih svojim kućama jedan od ključnih uvjeta za primanje Hrvatske u EU.

Nakon sastanka u uredu benkovačkog gradonačelnika strani predstavnici posjetili su Kašić kod Benkovca. Europska komisija je voljna obnoviti 27 kuća Srbima u Kašiću, te izdvojiti 1,5 milijuna eura za potrebe obnove na benkovačkom području ako se vlasnici odluče za obnovu, priopćili su predstavnici Europske komisije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara