Powell: SAD možda neće ići na glasovanje o Uraku u VS UN-a

AMERIČKI državni tajnik Colin Powell rekao je u četvrtak kako Sjedinjene Države razmatraju različite mogućnosti oko nacrta rezolucije koja odobrava vojnu akciju u Iraku, među ostalim i da odustanu od glasovanja u Vijeću sigurnosti.

"Još razgovaramo s članicama Vijeća sigurnosti kako bismo vidjeli što je moguće", rekao je Powell svjedočeći pred Pododborom za dodjelu sredstava Zastupničkog doma Kongresa.

Među mogućnostima koje se razmatraju je i "da se ne ide na glasovanje", rekao je on.

Administracija predsjednika Georgea W. Busha već danima govori kako će ići na glasovanje ovoga tjedna, ali je nemogućnost da sakupi potrebnih devet glasova izgleda sada navodi na mogućnost produljenja diplomatske akcije i možda čak odustajanja od nastojanja da dobije rezoluciju Vijeća sigurnosti koja bi legitimirala rat u Iraku.

Bushov glasnogovornik Ari Fleischer rekao je u četvrtak kako bi se glasovanje o nacrtu rezolucije moglo odgoditi i za sljedeći tjedan.

"Predsjednik je voljan dati još prostora diplomaciji", rekao je on. "Postoji granica koliko je daleko spreman ići", dodao je ipak on.

Smatra se da je Bush voljan dati još vremena diplomaciji i kako bi pomogao svojem najvažnijem savezniku Tonyju Blairu da eventualnim kompromisom u Ujedinjenim narodima ublaži snažno protivljenje ratu u britanskoj javnosti.

Američko-britansko-španjolski nacrt rezolucije predviđa 17. ožujka kao rok do kojega Irak treba ispoštovati zahtjeve UN-a za razoružanjem. Pomjeranjem glasovanja o nacrtu u Vijeću sigurnosti pomjerilo bi i taj rok.

Powell je, svjedočeći u Pododboru, kazao kako Sjedinjene Države nisu osamljene u pitanju Iraka.

On je naveo da Sjedinjene Države podupiru Irska, Velika Britanija, Australija, Bugarska, Italija, Španjolska, Japan i deset istočnoeuropskih zemalja.

"Dan obračuna se brzo približava", rekao je Powell govoreći o Iraku.

On je kazao kako se ipak još nada mirnom rješenju iračke krize.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara