Powell: Većina "koalicije" ne sudjeluje vojno

Američki državni tajnik Colin Powell je priznao da većina zemalja "koalicije" koja podržava Sjedinjene Države u operacijama u Iraku ne daje "značajnu vojnu podršku".

"Nalazimo se u različitoj situaciji od one 1991.", izjavio je govoreći o prethodnom napadu na Irak kada je 30-ak zemalja vojno sudjelovalo.

Danas "se za većinu ne radi o značajnom vojnom sudjelovanju", a "za mnoge zemlje se radi samo o političkim deklaracijama, pravima nadlijetanja" i drugim oblicima podrške, priznao je on u razgovoru sa skupinom američkih novinara, čiji je stenogram u petak objavio State Department.

Šef američke diplomacije je ipak izjavio da je zadovoljan tom situacijom i naglasio da je u brojnim zemljama vlada učinila "hrabar" izbor davanjem političke podrške Sjedinjenim Državama unatoč opiranju velikog dijela stanovništva.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema State Departmentu i Bijeloj kući, četrdesetak zemalja pruža javnu podršku Washingtonu u "koaliciji za trenutačno razoružanje Iraka". Četrdesetak drugih, koje nisu imenovane, navodno daju privatnu podršku, tvrde američki dužnosnici.

Samo Sjedinjene Države (250.000 vojnika), Velika Britanija (45.000) i Australija (3.000) su razmjestili velike vojne kontingente u regiji.

Ruski ministar vanjskih poslova Igor Ivanov je u petak oštro kritizirao tvrdnju o postojanju koalicije zemalja sklonih ratu protiv Iraka i izjavio da je to "izmišljotina" kojom manipuliraju Sjedinjene Države i Velika Britanija "kako bi potvrdile utemeljenost svojih djela".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara