Požar na turskom brodu znatno smanjen

U MEĐUNARODNIM vodama, 15-ak nautičkih milja zapadno od Rovinja, na granici hrvatskog teritorijalnog mora i ZERP-a, noćas oko 4 sata zapalio se turski teretni brod "Und Adriyatik", koji je plovio na redovnoj teretnoj liniji prema talijanskoj luci Trst, izvijestilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Nakon što je zaprimila poziv u pomoć, Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru je na mjesto nesreće uputila tri broda koja su se našla u blizini - grčki putnički brod "Ikarus Palace", teretni brod "Rik" i tegljač "Brodospas Sun". 

Akcija spašavanja je započela u 5.04 sati, a brod je plamen zahvatio u potpunosti. Na brodu su bila 22 člana posade i devetero putnika, koji su oko 7 sati spašeni, kada im je u pomoć priskočio grčki brod "Ikarus Palace", koji ih sada vozi prema Veneciji.

Na brodu dužine 193 metra nalazi se 9 tona opasnog tereta (uljni produkti) i 200 kamiona, a uz to se pretpostavlja se da se u brodskim spremnicima nalazi između 100 i 200 tona pogonskog goriva. Postoji velika vjerojatnost da će brod potonuti i da će doći do ekološkog onečišćenja.

Krmeni dio broda je u potpunosti izgorio

Iz Državnog centra 112 jutros smo doznali kako brod gori "iz unutrašnjosti" pa mu kanaderi ne mogu pomoći i nisu odmah započeli s gašenjem, već su bili samo u pripravnosti. U blizini broda su i dva remorkera, koja su oko 8 sati pristigla s platforme "Ivana", no oni mu se zbog velikog plamena ne mogu približiti.

Tijekom jutra je iz zraka požar nadzirao zrakoplov, a na mjesto događaja je upućena i brodica Lučke kapetanije Pula s vatrogascima. U Puli je formiran Županijski EKO-stožer.

Krmeni dio broda je u potpunosti izgorio, dok pramčani dio broda i dalje gori. Brod je u potpunosti zahvaćen plamenom i postoji opasnost od eksplozije. Uzrok požara još nije poznat.

Intenzitet požara na brodu znatno je smanjen

Nešto iza 12 sati je jedan od kanadera započeo s gašenjem požara. "Jedan kanader je počeo gasiti, a sad, koliko će to imati efekta, to ćemo vidjeti", rečeno nam je u Državnom centru 112.

Do 12.58 sati je kanader izveo 8 naleta na zapaljeni brod. Gašenje je prošlo "bez značajnijeg učinka", te je kanader stoga povučen.

Iz DC 112 doznajemo kako će se remorkeri ponovno pokušati približiti brodu, kako bi ga se pokušalo gasiti pjenom, jer gašenje vodom iz zraka nije uspjelo.

Na mjestu događaja se trenutno nalaze remorker Brodospasa "Sani", opremljen za gašenje požara i ograničavanje ekoloških incidenata, remorker "Triton" iz Uljanika, a iz Rijeke su upućena dva remorkera Jadranskog pomorskog servisa.

Iz DUZS-a javljaju kako su u gašenju angažirane specijalizirane firme za zaštitu okoliša i otklanjanje onečišćenja - CIAN, Dezinsekcija i INDOK, koje raspolažu EKO-brodicama i branama za upijanje onečišćenja. Kako je procijenjena potreba za 2 kilometra brana, dodatne brane se dovoze iz Splita.

Od 15.05 sati su ponovno djelovala dva kanadera. Naime, požar je načinio otvore u palubi, kroz koje je bilo moguće ubaciti sredstva za gašenje. Kanaderi su djelovali do 17.10 sati. Po potrebi bit će na raspolaganju ponovo od jutra. Intenzitet požara na brodu znatno je smanjen.

>> Ekolozi o incidentu: Da je ovo tanker, Hrvatska bi se pozdravila s turizmom na narednih nekoliko godina

>> Tonči Tadić: Današnja havarija je opomena Vladi da vidi koliko je nepripremljena

I.M.
Foto: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture/AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara