Požar u Kaliforniji pali sve pred sobom. Ovo su strašne priče preživjelih

Požar u Kaliforniji pali sve pred sobom. Ovo su strašne priče preživjelih
Foto: EPA

STRAVIČNI požari već nekoliko dana divljaju po Kaliforniji. Poginula je najmanje 31 osoba, a 200 ih se smatra nestalima, izvijestile su vlasti. Više od 250.000 osoba primilo je nalog za evakuaciju iz domova u velikoj regiji blizu Sacramenta, glavnog grada te države na zapadu Sjedinjenih Država, i u Malibuu.

>> Kalifornija gori: Najmanje 31 mrtav. Nestalo 200 ljudi

Mediji prenose teška iskustva onih stanovnika koji su imali sreće i koji su uspjeli na vrijeme pobjeći od požara koji guta cijela naselja u Kaliforniji.

Trostruki sretnik

Dylan McNey, 22-godišnji stolar, trostruki je sretnik, piše The New York Times. Naime, preživio je dvije masovne pucnjave, pucnjavu na glazbenom festivalu u Las Vegasu i pucnjavu u baru Borderline koja se dogodila prošli tjedan, te požar u Kaliforniji.

U četvrtak se u njegovoj kući okupilo nekoliko njegovih prijatelja. Htjeli su oplakati gubitak zajedničkih kolega koje je u baru upucao masovni ubojica. Uskoro su doznali za naredbu o evakuaciji. Njegova majka i sestra su otišle iz grada, ali je Dylan odlučio ostati, zajedno sa svojim ocem, i štititi imovinu ako bude potrebno. Iz svog su dvorišta gledali golemu vatru kako im se približava.

''Imali smo jako dobar pogled na proždirući požar. Točno smo mogli vidjeti gdje je počeo'', rekao je Dylan McNey.

''Više se nemam čemu vratiti''

''Više se nemam čemu vratiti. Sada smo beskućnici. Nikada nisam ništa slično doživjela. Jedva smo se izvukli. Sa svih strana je bio vatreni zid. Vatra je sezala i ispod našeg automobila i iznad njega. U jednom trenutku auto nam je prestao raditi. Samo smo sjedili i čekali. Promet se nije micao. Mislili smo da ćemo umrijeti. Da smo čekali pet minuta dulje, ja sada ne bih ovdje s Vama razgovarala. Zahvalna sam što sam živa'', izjavila je jedna od preživjelih za Global News.

Spasio ga je pas

Brian Robertson, koji je spavao u svojoj prikolici u naselju Magalia kada je počeo požar, opisao je kako se vatra izuzetno brzo širila i kako ne bi sada bio živ da ga nije spasio njegov pas, kujica pit bula BB, piše The New York Times.

''Probudila me je i onda sam vidio da cijeli svijet oko nas gori u vatri'', rekao je Brian i dodao kako vjeruje da je njegova prikolica u potpunosti izgorjela.

''Prvo sam mislio da sanjam''

''Ujak me probudio i rekao da se trebamo evakuirati. Prvo sam pomislio da sanjam. No kada sam izašao iz kuće i vidio sav taj dim, shvatio sam da se ovo doista događa. Ušli smo u auto, uzeli smo s nama naša dva psa i odvezli se izvan grada'', rekao je jedan mladić za Global News.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara