Požar u Kaliforniji prijeti Reaganovoj knjižnici, mjestu gdje je pokopan

Požar u Kaliforniji prijeti Reaganovoj knjižnici, mjestu gdje je pokopan
Screenshot: YouTube/Bloomberg TicToc

NAJNOVIJI požar u Kaliforniji opasno se približio Predsjedničkoj knjižnici Ronalda Reagana koja se nalazi u Simi Valleyu. Evakuirani su zaposlenici knjižnice, ali i obližnje škole i domovi.

"Plamen se penje po brdu, sve do parkirališta. Mislim da će parkiralište spasiti knjižnicu", rekao je John Heubusch, izvršni direktor knjižnice.

Vatrogasci se već neko vrijeme bore kako bi ugasili požar, piše CNN.

Easy Fire prijeti mjestu gdje je pokopan bivši američki predsjednik 

Požar nazvan Easy Fire jedan je od nekoliko kalifornijskih požara koji haraju u trenutnim suhim i vjetrovitim uvjetima, a buknuo je danas ujutro na brdima u blizini grada Simi Valleya. Prema informacijama vatrogasne postaje okruga Ventura, na tom je području već izgorjelo 1300 hektara zemljišta. Prijeti da će zahvatiti 6500 kuća pa je stanovništvo tog područja evakuirano.

Vatra je za sada obuzdana unutar 100 metara od mjesta na kojem su pokopani bivši američki predsjednik i njegova supruga Nancy, objasnio je John Heubush na kanalu Fox News. Plamen je dosegnuo zgradu u kojoj se nalazi predsjednički zrakoplov Air Force One Donalda Trumpa.

U knjižnici se, osim raznih predsjedničkih zapisa, čuvaju i Reaganove osobne stvari, većina haljina Nancy Reagan iz 1950-ih, kao i njezin vjenčani prsten.

Požari haraju Kalifornijom

Tridesetak kilometra sjeverno oko 150 vatrogasaca bori se protiv požara Tick Fire koji je opustošio oko 1900 hektara, ali je tijekom jutra do 94 posto požara obuzdano.

Bliže Los Angelesu požar Getty Fire je u ponedjeljak prisilio na preventivnu evakuaciju nekoliko elitnih četvrti blizu slavnog muzeja Getty na brežuljcima iznad Los Angelesa.

Više od 600 km sjeverno, blizu San Francisca, vatrogasci su napredovali u gašenju požara Kincade Fire koji je u tjedan dana progutao više od 31.000 hektara vinogradarskog područja okruga Somona. Taj je požar 30 posto pod kontrolom zahvaljujući 5000 vatrogasaca raspoređenih u toj zoni.

 

Guverner Gavin Newsom u nedjelju je proglasio izvanredno stanje za cijelu Kaliforniju. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara