Požari bi australski turizam mogli stajati preko 4 milijarde australskih dolara

Požari bi australski turizam mogli stajati preko 4 milijarde australskih dolara
Foto: EPA

RAZORNI požari koji haraju Australijom mogli bi do kraja godine stajati turistički sektor najmanje 4,5 milijarde australskih dolara ili 3,1 milijardu američkih, pokazalo je najnovije izvješće turističkog udruženja.

Australsko vijeće za turistički izvoz (ATEC) sa sjedištem u Sydneyju, glavno tijelo koje predstavlja 45 milijardi australskih dolara vrijedan tamošnji sektor izvoza turizma, provelo je istraživanje u sektoru dolazaka stranih posjetitelja.

Istraživanje je pokazalo da se ukupna situacija po pitanju rezervacija značajno pogoršala u odnosu na isto razdoblje prošle godine, s mogućim štetama za sektor u iznosu od 4,5 milijardi australskih dolara, objavio je ATEC.

Turizam šest posto gospodarstva

Najmanje 70 posto od ukupno 850 članova toga udruženja zabilježilo je značajan broj otkazanih dolazaka inozemnih gostiju u Australiju, rekao je Peter Shelley, izvršni direktor ATEC-a u izjavi za dpa.

Vrijednost otkazanih putovanja kreće se u rasponu od 5000 do 500.000 australskih dolara, a među najvećim su područjima s kojih su ona otkazana SAD, Velika Britanija i europska tržišta, dodao je.

Australski turistički sektor "težak" je ukupno 130 milijardi australskih dolara od čega približno 45 milijardi otpada na strane goste.

Sektor turizma čini oko šest posto australskog gospodarstva. To je četvrti najveći australski izvozni sektor, nakon onih željezne rude, ugljena i prirodnog plina. U 2018./2019. njegov je doprinos australskom gospodarstvu iznosio 39,1 milijardu dolara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara