Požari u Paragvaju na granici s Bolivijom i Brazilom su pod kontrolom

Požari u Paragvaju na granici s Bolivijom i Brazilom su pod kontrolom
Foto: Hina, EPA

POŽARI koji su opustošili više od 20.000 hektara na sjeveru Paragvaja, na granici s Bolivijom i Brazilom, stavljeni su pod kontrolu, rekao je u petak ministar okoliša Ariel Oviedo.

Vatra koja je buknula prije tjedan dana u Pantanalu "je pod kontrolom zahvaljujući promjeni smjera vjetra", objasnio je ministar.

U Boliviji su i dalje aktivni požari koji su izbili prije dva tjedna. Od svibnja je oko 744.000 hektara izgorjelo na istoku zemlje.

Jedan kanader, Boeing 747-400 koji je vlada unajmila od američke tvrtke, stigao je u petak na istok zemlje u pomoć u gašenju požara.

Požare izazvali seljaci

Požare su izazvali seljaci paljenjem korova, čime tvrde da poboljšavaju kvalitetu tla.

Paragvajsko ministarstvo okoliša je predložilo osnivanje međuvladinog povjerenstva od predstavnika Paragvaja, Bolivije i Brazila kako bi koordiniralo borbu protiv te vrste požara koji izbijaju svake godine tijekom sušnog razdoblja.

"Vidjeli smo vodozemce, gmazove i glodavce spaljene uz ceste i puteve i koristimo ih za promatranje", rekao je generalni direktor za bioraznolikost pri ministarstvu okoliša Dario Maldelburguer.

Ekološka organizacija Guira-Paragvaj, vlasnica šumskog rezervata na granici triju zemalja, navela je da je rezervat 70 posto opustošen u požarima.

"Ljudi imaju običaj paliti polja u ovom sušnom razdoblju. Dugo nije bilo padalina. Produžena suša i sjeverni vjetar su proširili požare", naglasio je Pepe Cartes, izvršni direktor NGO-a.

On je precizirao da su stradale brojne životinje, posebice one koje se sporo kreću poput kornjača, mravojeda i pasanaca, kao i onih koji žive na drveću, majmuna i zmija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara