Požeško-slavonski dožupan Vlado Zec ostaje bez Kamen Ingrada?

Požeško-slavonski dožupan Vlado Zec ostaje bez Kamen Ingrada?

DOŽUPAN Požeško-slavonske županije, HSP-ov vijećnik u županiji i poznati slavonski građevinski tajkun Vlado Zec našao se ovih dana pod udarom države zbog nepoštivanja dogovora prema kojem je s hrvatskom Vladom dogovorio da će otplatiti dug od 34.1 milijuna kuna koji je nastao nelegalnim vađenjem šljunka, piše Jutarnji list.

Zec je u razgovoru za Jutarnji list potvrdio postojanje duga, moleći novinara da o neplaćanju duga ne piše jer, kako je rekao, ako nešto krivo napišete nadrljat ćemo, dodajući - "Znate kako je u Vladi". No, bilo kako bilo, dug postoji i stoji.

Vlado Zec široj je javnosti postao posebno zanimljiv nakon prošlotjednog vrlo burnog izglasavanja proračuna Požeško-slavonske županije koji je bio obilježen naguravanjem s policijom i ozljeđivanjem nekolicine sudionika sukoba. Stradala je i HRT-ova novinaraka Sanja Najvirt koja je po licu i ramenima ozljeđena komadima stakla s razbijenih vrata zgrade Županije.

Povjerenstvo za sukob interesa prije mjesec i pol dana proglasilo je Bagarća i Zeca u sukobu interesa, te ime je pored postojećeg duga državi, natovarilo još 11 milijuna kuna kredita koji je, prema tvrdnjama Povjerenstva, našao put s računa Županije, preko računa Županijske uprave za ceste direktno na račun Kamen Ingrada.

Ime Vlade Zeca spominjano je i neposredno prije sporne skupštine, a u kontekstu s aktualnim županom Antom Bagarićem. Njih dvojicu je teško optuživao bivši član HSP-a Božidara Lujanac koji nije želio glasati za novi proračun dok se ne raščisti pitanje manjka od 8,5 milijuna kuna.

Prema dosadašnjim spoznajama, Zec je s hrvatskom Vladom, koja ga je putem poreznih inspektora kaznila za neovlašteno vađenje šljunka, dogovorio otplatu duga od 34.1 milijun kuna u četiri obroka, svaki od 8,5 milijuna kuna. Slučajno ili ne, upravo je toliki iznos bio sporan kod Lujančevog odbijanja glasanja za predloženi proračun.

Podsjetimo da je proračun prošlog petka ipak donesen, ali bez 16-orice vijećnika. Pitanje je hoće li takvo nešto uopće proći jer se slučaj Požega tek zakuhao. Gradonačelnik Požege Ronko toga je dana optužio vodstvo Županije za nelegalno izglasavanje proračuna, a prema njemu, u sve je bila umiješana i policija koja je spriječila Lujancu ulazak na skupštinu.

Dožupan Zec inače direktor Kamen Ingrada, preko župana Bagarića, dogovarao je posudbe koje mu je davala Županija kako bi mogao vraćati dugove koje je Kamen Ingrad radio u svojem poslovanju. Prema nalazu državne revizije iz 2004. godine Županija je tako Kamen Ingradu posudila 13,107.973  kune, a tvrtka je Županiji vratila svega 2,706.575 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dug nije vraćen niti u 2005. godini, a čini se kao se to htjelo zataškati i na donošenju proračuna za ovu godinu, što Lujanac nije dopustio. Bivši HSP-ovac je, nakon što nije naišao na podršku u stranci vezano za slučaj, vratio člansku iskaznicu ali je želio zadržati mjesto u županijskoj skupštini. No, HSP nije dijelio to mišljenje pa je Lujančev mandat dao drugom vijećniku.

Tako se  HSP-ov član i Bagarićev dožupan Vlado Zec riješio pobunjenog stranačkog kolege Lujanca, no ipak nije uspio spriječiti izlazak slučaja u javnost. Danas, nakon što se sve više otkriva kako je Županija poslovala s Kamen Ingradom (čitaj Bagarić sa Zecom), dožupan poziva novinare da ga ne razapinju jer o tvrtki ovisi oko  700 ljudi kojima od Kamena ovisi zaposlenje.

No, kako god bilo, Kamen Ingrad zbog nepoštivanja sudske odluke o vraćanju duga državi uskoro bi se mogao naći pred prisilnom naplatom, te bi, čim iz Ministarstva financija Državnom odvjetništva pošalju obavijest o nepodmirenom dugovanju, tvrtkin račun mogao biti blokiran.

Ne bude li na njemu dovoljno novca za otplatu duga, država ima pravo zaplijeniti imovinu Kamen Ingrada i tako olakšati Vladu Zeca za nekoliko desetaka milijuna kuna vrijednu tvrtku.

Vlada odlučila prisilno naplatiti dug

Ministarstvo financija dobilo je danas nalog da od Kamen Ingrada prisilno naplati 34,2 milijuna kuna, što je obveza te tvrtke temeljem sudske nagodbe s kraja 2004. zbog ilegalnog vađenja sirovina iz EP Vetovo, priopćio je poslijepodne Vladin Ured za odnose s javnošću.

Zahtjev za prisilnom naplatom Ministarstvu je 2. siječnja uputio Središnji državni ured za upravljanje državnom imovinom, a temeljem zaključka Vladina Povjerenstva za imovinu.

Kamen Ingrad svoje je obveze trebao podmiriti do 20. prosinca 2005., ali to nije učinio i nakon isteka roka obratio se Vladinu Povjerenstvu sa svojim prijedlozima kako podmiriti obveze.

Povjerenstvo je ocijenilo da ti prijedlozi nisu prihvatljivi, navodi se u priopćenju Vlade vezano za situaciju u tvrtki Kamen Ingrad.

Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara